Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Výrobca pneumatík Pirelli zvýšil prevádzkový zisk o viac než tretinu

Pneumatiky Pirelli, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spoločnosť, ktorá je dodávateľom pneumatík pre F1, ako aj pre výrobcov luxusných áut, ako sú BMW a Audi, uviedla, že upravený zisk pred úrokmi a daňami (EBIT) dosiahol v 1. kvartáli 228,5 milióna eur.

Miláno 10. mája (TASR) - Taliansky výrobca pneumatík Pirelli oznámil, že jeho prevádzkový zisk vzrástol v 1. kvartáli o viac než tretinu a prekonal očakávania trhov. Tohtoročné vyhliadky svetového hospodárskeho rastu však negatívne ovplyvňuje geopolitické napätie, inflácia a lockdown v Číne, na čo zareagovala aj firma, ktorá zhoršila tohtoročný odhad v oblasti marže prevádzkového zisku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Spoločnosť, ktorá je dodávateľom pneumatík pre F1, ako aj pre výrobcov luxusných áut, ako sú BMW a Audi, uviedla, že upravený zisk pred úrokmi a daňami (EBIT) dosiahol v 1. kvartáli 228,5 milióna eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená rast o 35 %.

Firma Pirelli tak prekonala aj očakávania analytikov. Tí počítali s upraveným prevádzkovým ziskom na úrovni 217 miliónov eur.

Spoločnosť však uviedla, že "geopolitické napätie a klesajúci dopyt v Číne v dôsledku prísnych protipandemických opatrení negatívne ovplyvňuje možnosti globálneho hospodárskeho rastu". V dôsledku toho upravila smerom nadol svoju prognózu marže upraveného EBIT na približne 15 %. Pôvodne očakávala, že dosiahne od 16 do 16,5 %.

Firma zároveň plánuje ďalšie kroky na zmiernenie nepriaznivých dôsledkov vojny na Ukrajine a poklesu dopytu v Číne. V 1. kvartáli nepriaznivý vývoj vo svete pre Pirelli čiastočne vykompenzovali lepšie výsledky na trhoch Severnej a Južnej Ameriky.