Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Výrobca smartfónov Foxconn chce začať vyrábať elektrické autá

Taiwanská spoločnosť Foxconn, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Sedan Model E, vyvinutý v talianskom dizajnérskom dome Pininfarina, má byť uvedený na trh v roku 2023, informovala spoločnosť.

Tchaj-pej 18. októbra (TASR) - Taiwanská spoločnosť Foxconn Technology Group, zmluvný výrobca smartfónov pre americký koncern Apple a ďalšie svetové značky, predstavila v pondelok plány na výrobu elektromobilov pre svetové automobilky. Pôjde o podobný zmluvný model ako pri smartfónoch.

Ide o významný míľnik, ktorý by mohol posilniť dôveryhodnosť taiwanského výrobcu elektroniky ako vážneho uchádzača o tajný automobilový projekt spoločnosti Apple.

Foxconn v pondelok na svojom podujatí Technology Day predstavil modely SUV a sedan. Sú to koncepčné vozidlá, ktoré plánuje vyrábať skôr pre automobilových zákazníkov ako predávať pod vlastnou značkou.

Sedan Model E, vyvinutý v talianskom dizajnérskom dome Pininfarina, má byť uvedený na trh v roku 2023, informovala spoločnosť. Model E pojme päť osôb a na jedno nabitie má dojazd 750 kilometrov.

Foxconn ako klientov spomenul automobilku Fisker a taiwanskú skupinu Yulong.

Noviny Taiwan News minulý týždeň napísali, že medzi ďalších potenciálnych zákazníkov patrí automobilka Stellantis, ktorá vznikla spojením spoločností Fiat Chrysler a Peugeot, ale Foxconn to nepotvrdil.

Foxconn je najväčší výrobca smartfónov iPhone, čo mu poskytuje výhodu dôveryhodného potenciálneho partnera pre Apple, ktorý zvažuje rozšírenie výroby o automobily.

V rámci svojho posunu k výrobe automobilov Foxconn koncom septembra schválil investíciu 280 miliónov USD (241,38 milióna eur) do kúpy automobilového závodu v Ohiu od startupu Lordstown Motors.

Foxconn Technology Group chce vyrábať autá aj autobusy pre značky v Číne, Severnej Amerike, Európe a na ďalších trhoch, pričom klienti môžu meniť ich vzhľad a vlastnosti.

(1 EUR = 1,1602 USD)