Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Výrobca šperkov Pandora prerušil väzby s RJC pre jej vzťahy s Ruskom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Ruská štátna spoločnosť Alrosa, najväčší svetový producent diamantov, začiatkom tohto mesiaca dobrovoľne odišla z predstavenstva RJC, ale stále je vedená ako člen a má certifikáciu RJC.

Kodaň 30. marca (TASR) - Dánsky výrobca a predajca šperkov Pandora v stredu oznámil, že sa rozhodol opustiť Radu pre zodpovednú výrobu šperkov (Responsible Jewellery Council, RJC), keďže neprerušila vzťahy s Ruskom.

RJC, ktorá stanovuje etické normy pre klenotnícky a hodinársky priemysel a ktorej členmi sú aj Cartier či Tiffany, nesuspendovala ruské spoločnosti. Nevyzvala ani svojich členov, aby zastavili podnikanie v Rusku po jeho invázii na Ukrajinu, oznámila Pandora.

„Vojna si vyžaduje, aby všetky firmy konali s maximálnou zodpovednosťou, pokiaľ ide o akékoľvek interakcie alebo obchodné rokovania s Ruskom a Bieloruskom,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ Pandory Alexander Lacik. „Pandora nemôže byť v dobrej viere členom združenia, ktoré nezdieľa naše hodnoty,“ dodal.

RJC zatiaľ na žiadosti o komentáre nereagovala.

Ruská štátna spoločnosť Alrosa, najväčší svetový producent diamantov, začiatkom tohto mesiaca dobrovoľne odišla z predstavenstva RJC, ale stále je vedená ako člen a má certifikáciu RJC na webovej stránke.

Spojené kráľovstvo minulý týždeň zaradilo Alrosu na svoj sankčný zoznam. USA sa zamerali nielen na spoločnosť, ale aj jej generálneho riaditeľa Sergeja Ivanova, ktorý je podľa amerického ministerstva financií údajne jedným z najbližších spojencov ruského prezidenta Vladimira Putina.

RJC začiatkom tohto mesiaca uviedla, že je „zarmútená geopolitickou situáciou v súvislosti s ukrajinskou krízou“ a že bude pokračovať v monitorovaní situácie „v súlade s medzinárodnými predpismi a podľa toho, ako sa bude vyvíjať, bude svojim členom aktualizovať usmernenia“.

Pandora pozastavila všetky obchody s Ruskom a Bieloruskom po tom, ako ruská armáda zaútočila na Ukrajinu.

TASR o tom informuje na základe správy Reuters.