Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Výrobca spotrebného tovaru Colgate-Palmolive oznámil prudký rast zisku

Archívna snímka umelých zubov. Foto: TASR – František Iván

Po úprave o mimoriadne položky zaznamenal Colgate-Palmolive upravený zisk na úrovni 720 miliónov USD, čo na akciu predstavuje 87 centov.

New York 26. januára (TASR) - Americká spoločnosť Colgate-Palmolive zaznamenala za 4. štvrťrok minulého roka prudký rast zisku, pričom firma prekonala očakávania trhov. Výsledky potiahol najmä zvýšený predaj produktov spoločnosti na trhoch Latinskej Ameriky. Informovali o tom portály RTTNews a MarketScreener.

Svetový výrobca spotrebného tovaru v piatok oznámil, že vo 4. štvrťroku minulého roka dosiahol čistý zisk 718 miliónov USD (659,14 milióna eur). Na porovnanie, v rovnakom období predchádzajúceho roka vykázala firma zisk iba 5 miliónov USD.

Po úprave o mimoriadne položky zaznamenal Colgate-Palmolive upravený zisk na úrovni 720 miliónov USD, čo na akciu predstavuje 87 centov. Spoločnosť tak prekonala očakávania analytikov. Tí počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 85 centov.

Tržby dosiahli 4,95 miliardy USD. Oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka sa tak zvýšili takmer o 7 % a aj v tomto prípade spoločnosť prekonala odhady trhov.

Čo sa týka odhadu tržieb na tento rok, Colgate-Palmolive očakáva, že v porovnaní s rokom 2023 by mali vzrásť o 1 % až 4 %. V minulom roku dosiahla firma tržby takmer 19,46 miliardy USD. Jej prognóza je tak opatrnejšia, než odhad 18 analytikov oslovených agentúrou Reuters, ktorí očakávajú tohtoročné tržby Colgate-Palmolive vyše 20 miliárd USD.

(1 EUR = 1,0893 USD)