Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Výrobca veterných turbín Vestas sa v 3. štvrťroku vrátil k zisku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Príjem objednávok dosiahol v uplynulom štvrťroku 4502 megawattov (MW), čo predstavuje medziročný nárast o 138 %.

Kodaň 8. novembra (TASR) - Dánsky výrobca veterných turbín Vestas v stredu oznámil návrat k zisku v 3. štvrťroku 2023, pričom jeho objednávky sa viac ako zdvojnásobili, aj keď tento sektor v Európe zápasí s problémami. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Spoločnosť zaznamenala za tri mesiace do konca septembra 2023 čistý zisk 29 miliónov eur v porovnaní so stratou 147 miliónov eur za rovnaké obdobie minulého roka. Jej tržby v 3. štvrťroku vzrástli o vyše 11 % na 4,35 miliardy eur.

Príjem objednávok dosiahol v uplynulom štvrťroku 4502 megawattov (MW), čo predstavuje medziročný nárast o 138 %.

Spoločnosť Vestas, ktorá na konci sledovaného obdobia zamestnávala takmer 30.000 ľudí, upravila svoje prognózy na rok 2023 a teraz očakáva, že tržby za tento rok sa budú pohybovať v rozmedzí 14,5 miliardy až 15,5 miliardy eur.

V Európe pritom zažíva sektor veternej energie ťažké časy aj napriek rastúcemu dopytu po čistej energii. Dôvodom sú vyššie ceny materiálov, pretrvávajúce problémy v dodávateľskom reťazci a silná konkurencia z Číny.

Európsky rival Vestas, koncern Siemens Energy, koncom októbra uviedol, že rokuje s nemeckou vládou o získaní finančnej pomoci, keďže zápasí so stratami.