Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Výrobcovia: Chemický priemysel potrebuje nízkouhlíkové hospodárstvo

Na archívnej snímke prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu Roman Karlubík. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovenský chemický priemysel zasiahla energetická kríza.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Slovenský chemický priemysel zasiahla energetická kríza. Výrobcovia v chemickom priemysle potrebujú silnú podporu pre transformáciu na nízkouhlíkové hospodárstvo. Uviedol to Roman Karlubík, prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR, v súvislosti s okrúhlym stolom v Bratislave, na ktorom sa okrem iných zúčastnil aj prezident Európskej rady chemického priemyslu (CEFIC) Martin Brudermüller.

"CEFIC v spolupráci s národnými asociáciami vypracoval podmienky tohto prechodu vo forme dokumentu Chemical Transition Pathway, ktorý bol predložený Európskej komisii. Od národných vlád sa teraz očakáva, že vytvoria podmienky pre vypracovanie národných transformačných dokumentov. Takáto dlhodobá podpora je absolútnou podmienkou úspechu tohto procesu. Druhou dôležitou témou bola energetická kríza a jej dramatický vplyv na ekonomiku a chemický priemysel v strednej Európe. Obe uvedené témy boli následne diskutované na najvyššej úrovni počas prijatia Brudermüllera predsedom vlády SR Eduardom Hegerom (OĽANO)," konštatoval Karlubík.

"Prudko rastúce ceny energií vážne zasiahli slovenský chemický priemysel, ako veľké, tak aj malé a stredné podniky a investičné prostredie pre tretí najväčší výrobný sektor na Slovensku sa dramaticky zhoršilo. Nutné je celoeurópske riešenie dostatku energií za prijateľných cien pre všetky krajiny EÚ," dodal Karlubík s tým, že EÚ je druhým najväčším výrobcom chemikálií na svete s tržbami v roku 2020 vo výške 499 miliárd eur.