Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Výrobcovia koňaku zaznamenali vlani tretí najlepší rok

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Aj napriek nižšiemu počtu predaných fliaš výrobcovia v minulom roku zvýšili svoj obrat o 8,4 % na 3,9 miliardy eur.

Cognac 28. januára (TASR) - Výrobcovia koňaku zaznamenali po rekordoch v rokoch 2019 a 2021 v minulom roku aj napriek poklesu tretí najlepší rok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Ako uviedlo združenie výrobcov BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac), po celom svete sa vlani predalo 212,5 milióna fliaš koňaku, čo bolo o 4,8 % menej v porovnaní s rokom 2021.

V USA, ktoré sú najväčším trhom, klesol objem o 3,2 % a v Číne, ktorá je druhým najväčším trhom, o 12,8 %. Európa zaznamenala pokles o 5,9 % na 34,9 milióna predaných fliaš, keď odbyt negatívne ovplyvnila vojna na Ukrajine a inflácia.

Vo Francúzsku, ktoré je piatym najväčším trhom s koňakom, sa predaj znížil o 2,8 % na 5,9 milióna fliaš. Nemecko bolo na ôsmom mieste s 3,2 milióna predaných fliaš.

Aj napriek nižšiemu počtu predaných fliaš výrobcovia v minulom roku zvýšili svoj obrat o 8,4 % na 3,9 miliardy eur. Príčinou bol predovšetkým pozitívny vplyv vývoja výmenných kurzov, uviedol denník Les Echos.

"Koňak prekonal koronakrízu a tento trh sa rýchlo a mohutne zotavil, čo viedlo k mimoriadnej dynamike v posledných rokoch," uviedol viceprezident združenia BNIC Alexandre Gabriel. Podľa jeho slov sa vracia pozitívny trend z obdobia spred koronakrízy a výrobcovia investujú do expanzie výroby a trhov. "Aj keď sú trhy volatilnejšie, čoraz viac hľadajú vysokokvalitné a autentické produkty a koňak tieto základné očakávania spĺňa," priblížil.