Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Výrobcovia tepla: Smog v mestách môže znížiť centrálne zásobovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Zväz ponúkol ako príklad hlavné mesto Dánska Kodaň, ktorá sa v minulosti tiež musela so smogom vyrovnať.

Bratislava 1. marca (TASR) – Jednou z príčin silného znečistenia ovzdušia, na ktoré v posledných týždňoch upozorňujú meteorológovia vo viacerých častiach Slovenska, je okrem dopravy aj vykurovanie domov a bytov. Možným riešením tejto situácie je centrálne vykurovanie, upozornil v pondelok Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT).

"Centrálne systémy vykurovania dokážu byť v porovnaní s domácimi individuálnymi zdrojmi nielen výhodné a efektívne, ale vzhľadom na ich moderné technológie, prísne environmentálne povinnosti a pravidelné kontroly predchádzajú nekontrolovanému šíreniu škodlivín do ovzdušia a vzniku smogu," zdôraznil predseda predstavenstva SZVT Stanislav Janiš.

Meteorológovia v súčasnosti upozorňujú na smog v oblastiach Banskej Bystrice, Prešova, Trebišova a Pezinka. SZVT upozornil, že energeticky efektívne a regulované centrálne vykurovanie z jedného zdroja s jedným komínom, umiestneným zvyčajne na okraji mesta mimo obytných zón, je ekologicky priaznivejšie ako stovky malých komínov, roztrúsených v meste.

Zväz ponúkol ako príklad hlavné mesto Dánska Kodaň, ktorá sa v minulosti tiež musela so smogom vyrovnať. "Postupne začali meniť spôsob vykurovania a stavili na centrálne zásobovanie teplom. Koordinátor projektu Heat Roadmap Europe a dánsky vedec Brian vad Mathiesen z univerzity v Aalborgu poukázal, že výrazné zníženie emisií pochádzajúcich z vykurovania domácností možno dosiahnuť rozvíjaním už z veľkej časti existujúcej siete centralizovaného zásobovania teplom," upozornil SZVT.

Slovenské mestá majú podľa zväzu v súčasnosti možnosť určovať všeobecne záväzným nariadením nízko emisné zóny čo sa týka vjazdu áut. V západných krajinách môžu mestá vytvárať nízko emisné zóny aj z hľadiska spôsobu vykurovania. "Nielen zákaz vjazdu áut, ale aj zákaz budovania nových individuálnych zdrojov tepla. Mestá samotné si chránia ovzdušie pre svojich obyvateľov," dodal Janiš.