Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Výrobné ceny v eurozóne aj v celej EÚ vo februári vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní stúpli výrobné ceny vo februári v eurozóne o 1,5 % a v EÚ o 1,7 %.

Luxemburg 8. apríla (TASR) - Výrobné ceny v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) vo februári 2021 medzimesačne aj medziročne vzrástli. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa Eurostatu sa index výrobných cien (industrial producer price index - IPPI) v euroregióne vo februári 2021 medzimesačne zvýšil o 0,5 % a v EÚ o 0,7 %.

Tempo ich rastu sa však spomalilo z januárových 1,7 % v eurozóne a 1,6 % v EÚ.

V medziročnom porovnaní stúpli výrobné ceny vo februári v eurozóne o 1,5 % a v EÚ o 1,7 %.

Pod februárový medzimesačný rast cien priemyselných výrobkov v eurozóne sa podpísalo zdraženie polotovarov o 1,2 %, energií aj tovarov krátkodobej spotreby zhodne o 0,3 %, produktov dlhodobej spotreby o 0,2 % a kapitálových produktov o 0,1 %. Ceny v priemysle eurozóny bez energií pritom stúpli o 0,6 %.

Aj v prípade EÚ sa vo februári medzimesačne najviac zvýšili ceny polotovarov, o 1,2 % , nasledovali ceny energií (0,8 %), ceny tovarov dlhodobej spotreby (0,3 %), krátkodobej spotreby (0,2 %) a kapitálových produktov (0,1 %). Ceny v priemysle EÚ bez energií vzrástli o 0,7 %.

Spomedzi štátov Únie, ktoré Eurostatu dodali údaje za február, najstrmší medzimesačný nárast cien priemyselných produktov zaznamenali v Grécku a Luxembursku (zhodne o 2,8 %), Belgicku (2,4 %) a Litve (2 %), zatiaľ čo ich pokles nahlásili len Írsko (-9,7 %), Španielsko (-1,5 %) a Portugalsko (-0,5 %). Na Slovensku sa výrobné ceny vo februári zvýšili medzimesačne o 0,7 %.

V medziročnom porovnaní stúpli vo februári v eurozóne ceny polotovarov o 2,4 %, energií o 2,3 %, tovarov dlhodobej spotreby o 1,2 % a kapitálových produktov 0,9 %, kým ceny produktov krátkodobej spotreby klesli o 0,4 %. Ceny v priemysle eurozóny spolu bez energetiky sa vo februári zvýšili o 1,2 %.

V EÚ medziročne najviac zdraželi energie, o 3 %, nasledovali polotovary (2,6 %), tovary dlhodobej spotreby (1,5 %) a kapitálové produkty (0,9 %). Ceny produktov krátkodobej spotreby však klesli o 0,3 %.

Ceny v celkovom priemysle EÚ bez energetiky sa zvýšili o 1,4 %.

Najprudší medziročný rast cien priemyselných výrobkov mali vo februári v Írsku (13,3 %), Estónsku (7,5 %) a Dánsku (7,3 %), zatiaľ čo najväčší pokles bol zaznamenaný na Cypre (-4,2 %), v Litve (-2,1 %) a na Slovensku (-1,5 %).