Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Výrobné ceny v eurozóne aj v celej EÚ v novembri vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní sa ceny hotových produktov v novembri zvýšili v eurozóne aj v EÚ zhodne o 23,7 %.

Brusel 6. januára (TASR) - Výrobné ceny v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v novembri 2021 pokračovali v raste, aj keď miernejším tempom ako v októbri. Dôvodom ich vytrvalého zvyšovania sú pretrvávajúce problémy v globálnych dodávateľských reťazcoch, ako aj zdražovanie energií. Vyplýva to z údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa ceny priemyselných výrobkov v novembri 2021 v porovnaní s októbrom zvýšili v eurozóne o 1,8 % a v EÚ o 2 %. To bolo spomalenie po októbrovom medzimesačnom náraste v regióne, ktorý zaviedol euro, o 5,4 % v celej Únii o 5 %.

V medziročnom porovnaní sa ceny hotových produktov v novembri zvýšili v eurozóne aj v EÚ zhodne o 23,7 %.

Pod novembrový medzimesačný rast cien priemyselných výrobkov v eurozóne sa podpísalo zdraženie energií o 3,5 %, polotovarov o 1,5 %, tovarov krátkodobej spotreby o 0,6 %, tovarov dlhodobej spotreby o 0,5 % a kapitálových produktov o 0,4 %. Ceny v priemysle celkom bez energií pritom stúpli o 0,9 %.

V EÚ v sledovanom období vzrástli ceny v energetike o 4,5 %, polotovarov o 1,5 %, tovarov dlhodobej spotreby a tovarov krátkodobej spotreby rovnako o 0,6 % a kapitálových tovarov o 0,4 %. Ceny v priemysle spolu bez energií sa zvýšili o 1 %.

Spomedzi štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za november, najstrmší medzimesačný nárast cien priemyselných produktov zaznamenali Dánsko (10,3 %), Bulharsko (8,5 %) a Rumunsko (7,3 %). Jediný pokles nahlásilo Írsko (-2,5 %).

V medziročnom porovnaní stúpli v eurozóne v novembri 2021 najviac ceny v energetike, o 66 %. Nasledovali ceny polotovarov (18,3 %), tovarov dlhodobej spotreby (4,7 %), kapitálových produktov (4,4 %) a tovarov krátkodobej spotreby (3,8 %). Ceny v priemysle spolu bez energií vzrástli o 9,8 %.

V EÚ sa v novembri zvýšili ceny v energetike o 64,9 %, polotovarov o 18,6 %, tovarov dlhodobej spotreby o 5,2 %, kapitálových produktov o 4,6 % a tovarov krátkodobej spotreby o 4,2 %. Ceny v priemysle spolu bez energií vzrástli o 10,1 %.

V novembri ceny priemyselných výrobcov medziročne vzrástli vo všetkých členských štátoch, pričom najstrmšie vyskočili v Írsku (87,9 %), Dánsku (51,7 %) a Rumunsku (40,4 %).

Na Slovensku sa výrobné ceny v novembri zvýšili medzimesačne o 1,5 % a medziročne o 13,9 %.