Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v marci klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najväčší pokles cien priemyselných produktov oznámili Litva (-6,3 %), Dánsko (-6,2 %) a Grécko (-5,8% ).

Luxemburg 5. mája (TASR) - Výrobné ceny v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v marci medzimesačne aj medziročne klesli. Informoval o tom v utorok európsky štatistický úrad Eurostat, ktorý pripomenul, že práve v marci začali členské štáty zavádzať rozsiahle blokády, aby zabránili šíreniu nového koronavírusu.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa index výrobných cien (industrial producer price index - IPPI) v marci 2020 oproti februáru znížil o 1,5 % v euroregióne a o 1,4 % v celej EÚ.

Na porovnanie, vo februári 2020 klesli výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ medzimesačne o 0,7 %.

V medziročnom porovnaní sa ceny priemyselných produktov v marci 2020 znížili v eurozóne o 2,8 % a v EÚ o 2,5 %.

Eurostat ďalej uviedol, že k marcovému medzimesačnému poklesu cien v priemysle prispelo najviac zníženie cien v energetickom sektore, a to o 5,5 % a tiež zlacnenie polotovarov o 0,5 %. Ceny kapitálových produktov a tovarov krátkodobej spotreby zostali stabilné a ceny tovarov dlhodobej spotreby vzrástli o 0,1 %. Po vylúčení cien energií klesli ceny v priemysle euroregiónu v marci medzimesačne o 0,2 %.

V EÚ sa medzimesačne tiež najviac znížili ceny v energetike, rovnako ako v eurozóne o 5,5 % a ceny polotovarov klesli o 0,4 %. Ceny kapitálových produktov boli tiež stabilné, zatiaľ čo v prípade tovarov krátkodobej aj dlhodobej spotreby sa zvýšili zhodne o 0,1 %. Ceny v priemysle EÚ bez energií klesli o 0,1 %.

Spomedzi štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za marec, najstrmší medzimesačný pokles cien priemyselných produktov bol zaznamenaný v Grécku (-5,3 %), Litve (-5,1 %) a Španielsku (-3 %). A nárast cien nahlásili len Cyprus (0,5% ), Lotyšsko a Malta (v oboch o 0,2 %).

Na Slovensku sa výrobné ceny v marci medzimesačne znížili o 0,4 %.

V medziročnom porovnaní sa v marci v eurozóne najviac prepadli ceny v energetike, až o 11,3 %. A klesli aj ceny polotovarov, o 1,8 %. Ceny kapitálových produktov naopak vzrástli o 1,1 %, tovarov dlhodobej spotreby o 1,3 % a krátkodobej spotreby o 2,4 %. Ceny v priemysle eurozóny bez energií v marci medziročne vzrástli o 0,2 %.

V EÚ klesli v marci ceny v energetike o 10,7 % a ceny polotovarov o 1,7 %, zatiaľ čo ceny kapitálových produktov vzrástli o 1,1 %, tovarov dlhodobej spotreby o 1,4 % a krátkodobej spotreby o 2,8 %. Výrobné ceny v EÚ bez energií stúpli v marci o 0,4 %.

Najväčší pokles cien priemyselných produktov oznámili Litva (-6,3 %), Dánsko (-6,2 %) a Grécko (-5,8% ), zatiaľ čo najväčší nárast zaznamenali na Cypre (o 4,4 %), na Slovensku (o 2,2 %) a v Bulharsku (o 1,8 %).