Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Výrobné ceny v Japonsku v auguste vzrástli už šiesty mesiac po sebe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ceny japonského exportu v sledovanom období medzimesačne klesli o 0,2 % a medziročne vzrástli o 10,9 %, pričom ceny importu sa medzimesačne zvýšili o 1,8 % a medziročne o 29,2 %.

Tokio 13. septembra (TASR) – Výrobné ceny v Japonsku aj v auguste 2021 vzrástli, už šiesty mesiac po sebe, aj keď o niečo menej ako v júli, keď stúpli najviac za takmer 13 rokov. Dôvodom je zdražovanie komodít. Uviedla to v pondelok japonská centrálna banka.

Podľa najnovších údajov sa ceny japonských výrobcov v auguste zvýšili medziročne o 5,5 % po náraste o 5,6 % v júli. Ekonómovia pritom odhadovali, že tempo rastu výrobných cien v tretej najväčšej svetovej ekonomike zostane v auguste rovnaké ako v júli.

V medzimesačnom porovnaní japonské výrobné ceny v auguste stagnovali, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že sa tempo ich rastu spomalí na 0,2 % z júlových 1,1 %.

Banka tiež uviedla, že ceny japonského exportu v sledovanom období medzimesačne klesli o 0,2 % a medziročne vzrástli o 10,9 %, pričom ceny importu sa medzimesačne zvýšili o 1,8 % a medziročne o 29,2 %.