Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Výrobné ceny v Španielsku vo februári pokračovali v raste

Elektronická tabuľa, ktorá zobrazuje ceny akcií na burze cenných papierov. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní sa výrobné ceny v Španielsku vo februári znížili o 1,5 % po náraste o 3,4 % v predchádzajúcom mesiaci.

Madrid 25. marca (TASR) - Výrobné ceny v Španielsku vo februári 2021 pokračovali v raste, aj keď o niečo pomalším tempom ako v januári. To signalizuje, že aj miera inflácie v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny, ktorá sa v januári dostala zo záporného pásma, by sa mala udržať v kladnom teritóriu. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad INE.

Podľa najnovších údajov štatistického úradu sa index výrobných cien v Španielsku vo februári 2021 zvýšil medziročne o 0,8 % po januárovom náraste o 0,9 %, prvom po 20 mesiacoch vytrvalého poklesu.

Bez započítania nestálych cien energií sa tempo rastu výrobných cien vo februári zrýchlilo na 2,6 % z 1,4 % v januári.

V rámci jednotlivých odvetví sa vo februári najviac zvýšili ceny polotovarov, a to medziročne o 4,8 %, po ktorých nasledovali ceny kapitálových produktov (1,2 %), a spotrebiteľských produktov (1 %), zatiaľ čo ceny energií klesli o 3,3 %.

V medzimesačnom porovnaní sa výrobné ceny v Španielsku vo februári znížili o 1,5 % po náraste o 3,4 % v predchádzajúcom mesiaci.