Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Výrobné ceny v USA v marci výrazne klesli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Americké ministerstvo práce vo štvrtok uviedlo, že index cien výrobcov (Producer Price Index, PPI) sa v marci znížil o 0,5 % oproti februáru, keď stagnoval.

Washington 13. apríla (TASR) - Výrobné ceny v USA v marci výrazne klesli. To naznačuje, že inflačné tlaky v americkej ekonomike sa zmierňujú zhruba rok po tom, ako Federálny rezervný systém (Fed) začal agresívne zvyšovať úrokové sadzby. TASR o tom informuje na základe správ AP a RTTNews.

Americké ministerstvo práce vo štvrtok uviedlo, že index cien výrobcov (Producer Price Index, PPI) sa v marci znížil o 0,5 % oproti februáru, keď stagnoval. Ide pritom o jeho najväčší pokles od apríla 2020, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že bude v marci opäť stagnovať.

V medziročnom porovnaní sa rast výrobných cien v marci citeľne spomalil na 2,7 % z februárových 4,7 %, pričom ekonómovia odhadovali, že sa zníži na 3 %.

Index cien výrobcov ministerstva práce odráža ceny účtované výrobcami, farmármi a veľkoobchodníkmi. Môže poskytnúť skorý signál o tom, ako sa budú vyvíjať spotrebiteľské ceny v najväčšej svetovej ekonomike.

Medziročné tempo rastu cien výrobcov neustále klesá z rekordných 11,7 %, ktoré dosiahlo v marci 2022, keď Fed začal zvyšovať svoju referenčnú úrokovú sadzbu, aby bojoval s najvyššou infláciou za štyri desaťročia. Fed od marca minulého roka dvihol svoju kľúčovú úrokovú sadzbu už deväťkrát a očakáva sa, že tak urobí opäť na svojom ďalšom zasadnutí 2. až 3. mája.