Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Výskum v NLC získal medzinárodný certifikát kvality

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Certifikácia ISO 9001 slúži ako medzinárodný kvalitatívny štandard a odoberateľom výskumu poskytuje záruku kvalitne a včasne vykonávaných služieb a plnenia záväzkov.

Zvolen 13. apríla (TASR) – Národné lesnícke centrum (NLC) - Lesnícky výskumný ústav Zvolen úspešne absolvoval certifikačný audit systémov manažérstva kvality a získal medzinárodne uznávaný certifikát na výskum a vývoj v oblasti prírodných a technických vied. TASR o tom informovalo NLC.

Certifikácia ISO 9001 slúži ako medzinárodný kvalitatívny štandard a odoberateľom výskumu poskytuje záruku kvalitne a včasne vykonávaných služieb a plnenia záväzkov.

"Okrem potvrdenia medzinárodne nastavenej kvalitatívnej úrovne, NLC zavedením manažmentu kvality vylepšilo vnútorný chod Lesníckeho výskumného ústavu, zefektívnilo riadiace procesy a zabezpečilo systém neustáleho zlepšovania," uvádza NLC.

Získanie certifikátu kvality je podľa lesníckeho centra ďalším krokom pre naplnenie výskumného zámeru NLC. "Výskumný zámer má päť špecifických cieľov, ako napríklad prispôsobiť lesy Slovenska na zmenu klímy, spomaliť rozpad lesov vmeniacich sa ekologických podmienkach, či vyhodnotiť dosahy prechodu na prírode blízke hospodárenie vlesoch. Taktiež sa zameriava na podporu zavádzania digitálnych technológií do reťazcov zhodnocovania dreva a možnosti využitia agrolesníckych systémov v podmienkach Slovenska," približuje ďalej.

NLC - Lesnícky výskumný ústav Zvolen inštitucionálne zabezpečuje lesnícku vedu, výskum a vývoj na Slovensku v rámci rezortu pôdohospodárstva. Realizuje aplikovaný výskum a vývoj vo všetkých oblastiach lesníctva a primárneho spracovania dreva vrátane ekosystémových služieb lesov.