Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Výskumno-vývojové centrá firiem vytvorili návrh konceptu spolupráce

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na Slovensku je v sektoroch strojárstvo a automotive evidovaných viac ako 40 výskumno-vývojových centier, väčšina z nich má výborné výsledky, dodala APZ.

Bratislava 28. mája (TASR) – Výsledkom stretnutia lídrov výskumno-vývojových centier slovenských priemyselných firiem (Research & Development) bolo vytvorenie návrhu konceptu pilotného projektu spolupráce. Ide o oblasti zvýšenia záujmu o technické vzdelanie a kooperáciu centier prostredníctvom portálu Asociácie priemyselných zväzov (APZ). Médiá o tom v utorok informovala asociácia.

Na Slovensku je v sektoroch strojárstvo a automotive evidovaných viac ako 40 výskumno-vývojových centier, väčšina z nich má výborné výsledky, dodala APZ. Ich spoločnými problémami sú však nedostatok kvalifikovaných ľudí, veľmi malá vzájomná kooperácia a nízka úroveň spolupráce s výskumnými inštitúciami či univerzitami.

„Členské zväzy APZ pripravili pre priemyselné podniky pomyselnú zasadačku vo virtuálnom priestore, v ktorej sa môžu stretnúť dvaja podnikatelia alebo podnikateľ s univerzitou a nadviazať spoluprácu vo výskumných, vývojových či výrobných otázkach,“ priblížil generálny sekretár APZ Andrej Lasz poslanie portálu. Registrácia i jeho samotné používanie sú bezplatné. Výhodou je podľa neho spájanie ponúk s dopytom pomocou umelej inteligencie.

Dôvodom nedostatku kvalifikovaných pracovníkov je nezáujem mladých ľudí o technické štúdium. "R&D lídri sa dohodli na užšej spolupráci už so základnými a strednými školami v regióne, v ktorom pôsobia. Vyjadrili potrebu spropagovania nielen štúdia technických predmetov, ale aj búrania mýtov a predsudkov o podmienkach práce v technických profesiách," priblížil výsledky diskusií špecialista pre inovačný manažment spoločnosti Sova Digital Vladimír Švač. Pracovný tím pripravuje aktivity so základnými školami aj s regionálnymi autoritami a zástupcami verejnej správy.

Stretnutie lídrov výskumno-vývojových centier slovenských priemyselných firiem sa uskutočnilo v dňoch 23. a 24. mája v Demänovskej doline.