Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Výsledky Microsoftu v 3. kvartáli prekonali očakávania trhu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Microsoft sa naďalej môže spoliehať na cloudové služby.

Redmond 30. apríla (TASR) - Americkému softvérovému koncernu Microsoft sa vďaka rastu v oblasti cloudových služieb darilo aj na začiatku tohto roka.

Zisk v 3. kvartáli (do 31. marca) prebiehajúceho fiškálneho roka medziročne stúpol o 22 % na 10,8 miliardy USD (9,96 miliardy eur), uviedol Microsoft v stredu (29. 4.) po uzavretí newyorskej burzy. Tržby sa zvýšili o 15 % na 35 miliárd USD. Výsledky koncernu prekonali očakávania analytikov a jeho akcie sa v poburzovom obchodovaní posilnili.

Microsoft sa naďalej môže spoliehať na cloudové služby. Jeho vlajková platforma Azure pre firmy zvýšila v 1. štvrťroku tržby o 59 %. Celkovo sa tržby cloudových služieb zvýšili o 27 % na 12,3 miliardy USD. Divízia zahŕňajúca operačný systém Windows či hraciu konzolu Xbox, ktorá už vo februári pre pandémiu nového koronavírusu vydala varovanie týkajúce sa tržieb, aj napriek tomu zaznamenala nárast o 3 % na 11 miliárd USD.

Pandémia ovplyvňuje všetky oblasti života a práce a "v priebehu dvoch mesiacov sme zažili digitálnu transformáciu v rozsahu dvoch rokov", povedal šéf koncernu Satya Nadella počas telefonickej konferencie s analytikmi.

(1 EUR = 1,0842 USD)