Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Vysoké ceny plynu zvýšili zisk koncernu Equinor na rekordnú úroveň

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Upravený zisk pred daňami dosiahol za obdobie júl až september 24,3 miliardy USD (24,42 miliardy eur).

Oslo 28. októbra (TASR) - Nórsky producent ropy a zemného plynu Equinor oznámil za 3. štvrťrok rekordný zisk, k čomu mu dopomohli vysoké ceny plynu v Európe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Upravený zisk pred daňami dosiahol za obdobie júl až september 24,3 miliardy USD (24,42 miliardy eur). Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka vykázala nórska spoločnosť zisk 9,77 miliardy USD. Predchádzajúci rekord v tomto ukazovateli zaznamenal Equinor v 1. kvartáli tohto roka, keď upravený zisk pred zdanením dosiahol zhruba 18 miliárd USD.

Najnovšie výsledky zároveň prekonali očakávania analytikov. Tí počítali s rastom tohto zisku na 23,5 miliardy USD.

"Vojna Ruska na Ukrajine zmenila energetické trhy, znížila dostupnosť energií a zvýšila ceny," povedal na margo výsledkov spoločnosti generálny riaditeľ Equinoru Anders Opedal. Ako dodal, vysoká produkcia kombinovaná s vytrvalo rastúcimi cenami viedla k veľmi dobrým finančným výsledkom.

Equinor, v ktorom väčšinu akcií kontroluje nórska vláda, sa stal tento rok najväčším dodávateľom zemného plynu pre európske krajiny po tom, ako ruský Gazprom prudko znížil dodávky suroviny do Európy. Ruská plynárenská spoločnosť tak reagovala na sankcie Európskej únie voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu.

(1 EUR = 0,9951 USD)