Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Vysoké ceny ropy a plynu zvýšili zisk ropného koncernu Chevron

Chevron Foto: TASR/AP

Tržby Chevronu dosiahli 68,76 miliardy USD. V medziročnom porovnaní to predstavuje rast o 82,9 %.

Houston 29. júla (TASR) - Americký ropný koncern Chevron oznámil za 2. štvrťrok rast zisku nad 11 miliárd USD, čo predstavuje nový rekord. Podobne ako iné ropné spoločnosti firma vyťažila z vysokých cien ropy a plynu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a serveru RTTNews.

Čistý zisk Chevronu dosiahol v 2. štvrťroku 11,62 miliardy USD (11,48 miliardy eur). V rovnakom období minulého roka zaznamenala spoločnosť zisk na úrovni 3,08 miliardy USD. Zisk upravený o mimoriadne položky dosiahol 11,37 miliardy USD, čo na akciu predstavuje 5,82 USD. Chevron tak prekonal očakávania analytikov oslovených agentúrou Reuters, ktorí počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 5,10 USD.

Tržby Chevronu dosiahli 68,76 miliardy USD. V medziročnom porovnaní to predstavuje rast o 82,9 %.

Ceny ropy a plynu zaznamenali v posledných mesiacoch prudký rast, keď ich ovplyvnili najmä sankcie proti Rusku za vojnu na Ukrajine. Mimoriadne zisky Chevronu a ďalších ropných koncernov však s veľkou pravdepodobnosťou vyvolajú ostré reakcie Bieleho domu a ďalších politikov, podľa ktorých spotrebitelia doplácajú na vysoké ceny pohonných látok, pričom ropné firmy sa topia v obrovských ziskoch.

(1 EUR = 1,0122 USD)