Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Vysoké ceny ropy vrátili koncern Occidental Petroleum do zisku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spoločnosť uviedla, že v 3. štvrťroku dosiahla čistý zisk 630 miliónov USD (546,92 milióna eur), zatiaľ čo v rovnakom období predchádzajúceho roka vykázala stratu 3,78 miliardy USD.

Houston 6. novembra (TASR) - Americký ropný koncern Occidental Petroleum oznámil za 3. štvrťrok v porovnaní s minulým rokom návrat k zisku, keď tržby vzrástli viac než dvojnásobne. Podobne ako v prípade ďalších ropných spoločností výsledky firmy podporili vysoké ceny ropy.

Spoločnosť uviedla, že v 3. štvrťroku dosiahla čistý zisk 630 miliónov USD (546,92 milióna eur), zatiaľ čo v rovnakom období predchádzajúceho roka vykázala stratu 3,78 miliardy USD. Výsledky pred rokom výrazne ovplyvnila pandémia nového koronavírusu, ktorá obmedzila ekonomickú aktivitu a s ňou aj dopyt po rope.

Zisk upravený o mimoriadne položky dosiahol v 3. štvrťroku 836 miliónov USD, čo na akciu predstavuje 87 centov. Firma tak prekonala očakávania trhov, ktoré počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 66 centov. V tomto ukazovateli Occidental zaznamenal výrazné zlepšenie aj v medzikvartálnom porovnaní, keď zisk zvýšil na viac než dvojnásobok. Darilo sa však aj chemickej divízii spoločnosti, ktorá vykázala za 3. štvrťrok rekordný zisk.

Tržby vzrástli viac než dvojnásobne. Zatiaľ čo v 3. štvrťroku minulého roka dosiahla ropná spoločnosť tržby na úrovni 3,28 miliardy USD, v 3. kvartáli tohto roka dosiahli 6,82 miliardy USD.

Occidental podobne ako ďalšie americké ropné koncerny využíva vysoké príjmy na splácanie dlhu. Za ostatný štvrťrok splatil z dlhodobého dlhu 4,3 miliardy USD, čím celkový dlh znížil na 30,92 miliardy USD.