Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vyššie reálne zárobky boli v septembri len v ubytovaní

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Najvýraznejšie sa zvýšili nominálne mzdy v ubytovaní, o 17,2 % na 1023 eur a v stavebníctve, a to o 13 % na 945 eur.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Medziročný rast nominálnej mesačnej mzdy sa v septembri udržal vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach. Reálne viac však zarábali iba zamestnanci v odvetví ubytovania. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najvýraznejšie sa zvýšili nominálne mzdy v ubytovaní, o 17,2 % na 1023 eur a v stavebníctve, a to o 13 % na 945 eur. V priemysle vzrástli o 9,3 % na 1357 eur. V príjmovo najslabšom odvetví, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, bol rast miezd najnižší, len o 1,8 % na 628 eur.

Vysoká inflácia však spôsobila pokles reálnych miezd v septembri takmer vo všetkých odvetviach. Najvýraznejší, skoro 11 % pokles reálnej mzdy bol v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, o 9,9 % klesla v odvetví informácií a komunikácie.

"O viac ako päť percent poklesli aj reálne príjmy zamestnancov v predaji a oprave motorových vozidiel, vo veľkoobchode, maloobchode, vybraných trhových službách i v doprave a skladovaní. Len v ubytovaní reálne mzdy rástli, a to o 2,6 %," vyčíslili štatistici.

V priemere za prvých deväť mesiacov roka sa nominálna mesačná mzda medziročne najviac zvýšila v ubytovaní, o viac ako pätinu. Mzdy rástli výraznejšie aj v stavebníctve (11,1 %) a maloobchode (10,9 %). Najnižší rast nominálnej mzdy zaznamenali vybrané trhové služby (4,9 %).

V dôsledku vysokej inflácie od začiatku roka reálna mzda vzrástla len v ubytovaní (7,3 %). Ostatné sledované odvetvia zaznamenali jej pokles, najviac klesla reálna mzda vo vybraných trhových službách (-6,3 %), najmenej v stavebníctve (-0,7 %).