Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Výstavba nových domov v USA klesala aj v závere minulého roka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministerstvo obchodu oznámilo, že v decembri klesla výstavba nových domov v USA o 1,4 %.

Washington 19. januára (TASR) - Výstavba nových domov v USA pokračovala v poklese aj v poslednom mesiaci minulého roka, už štvrtý mesiac v rade. Tempo poklesu sa však spomalilo, pričom bolo podstatne miernejšie, než očakávali analytici. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje amerického ministerstva obchodu. Informoval o tom server RTTNews.

Ministerstvo oznámilo, že v decembri klesla výstavba nových domov v USA o 1,4 % na ročnú mieru 1,382 milióna jednotiek. V novembri zaznamenala po revízii smerom nadol pokles o 1,8 % na ročnú mieru 1,401 milióna domov. Ekonómovia pritom počítali s decembrovým prepadom výstavby až o 4,8 % na ročnú mieru iba 1,359 milióna jednotiek, pričom vychádzali z pôvodne udávaného počtu 1,427 milióna domov v novembri.

Za pokračujúcim poklesom v závere roka bola najmä situácia vo výstavbe bytových domov. Počet začatých stavieb v tejto oblasti klesol o 19 % na ročnú mieru 473.000. Naopak, výstavba rodinných domov sa zvýšila o 11,3 % na ročnú mieru 909.000, prepad vo výstavbe bytových domov však nedokázala vykompenzovať.

Ministerstvo obchodu okrem toho uviedlo, že aj počet vydaných stavebných povolení, ktoré sú ukazovateľom budúceho dopytu po bývaní, pokračoval v decembri v poklese, tempo poklesu sa však v porovnaní s vývojom v novembri výrazne spomalilo. Zatiaľ čo v mesiaci november sa počet nových stavebných povolení prepadol o 10,6 %, v decembri klesol o 1,6 %.