Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Výstavba nových domov v USA koncom roka 2021 nečakane vzrástla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vývoj na stavebnom trhu prekvapil ekonómov, ktorí počítali s poklesom výstavby na ročnú mieru 1,650 milióna domov.

Washington 19. januára (TASR) - Výstavba nových domov v Spojených štátoch zaznamenala koncom minulého roka nečakaný rast a rovnako sa vyvíjala situácia aj v prípade vydaných stavebných povolení. Uviedlo to v stredu americké ministerstvo obchodu.

Podľa údajov ministerstva sa počet začatých stavieb zvýšil v decembri oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,4 % na ročnú mieru 1,702 milióna. Za november bola výstavba revidovaná mierne smerom nadol na 1,678 milióna domov.

Vývoj na stavebnom trhu prekvapil ekonómov, ktorí počítali s poklesom výstavby na ročnú mieru 1,650 milióna domov. Vychádzali z pôvodnej hodnoty za november, podľa ktorej počet začatých stavieb dosiahol 1,679 milióna.

Ministerstvo obchodu zároveň informovalo, že počet vydaných stavebných povolení vzrástol v decembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 9,1 % na ročnú mieru 1,873 milióna. Za november boli príslušné údaje revidované smerom nahor na 1,717 milióna povolení.

Aj v tomto prípade sa údaje ministerstva s odhadmi ekonómov rozchádzajú. Ekonómovia predpokladali, že počet vydaných stavebných povolení, ktoré signalizujú budúci dopyt po bývaní, klesne na 1,701 milióna z pôvodne udávanej novembrovej hodnoty 1,712 milióna.