Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Výstavba nových domov v USA sa v októbri zvýšila

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ekonómovia odhadovali, že výstavba nových domov v októbri stúpne o 3,2 % na 1,460 milióna z pôvodných 1,415 milióna domov v septembri pred revíziou.

Washington 18. novembra (TASR) - Výstavba nových domov v USA sa v októbri zvýšila viac, ako analytici očakávali, a zároveň počet stavebných povolení stagnoval. Informovalo o tom v stredu americké ministerstvo obchodu.

Podľa najnovších údajov ministerstva v októbri sa výstavba nových domov v USA zvýšila o 4,9 % na sezónne upravenú ročnú mieru 1,530 milióna. Na ilustráciu, v septembri vzrástla výstavba o 6,3 % na revidovanú mieru 1,459 milióna domov.

Ekonómovia pritom odhadovali, že výstavba nových domov v októbri stúpne o 3,2 % na 1,460 milióna z pôvodných 1,415 milióna domov v septembri pred revíziou.

Počet nových stavieb rezidenčných nehnuteľností pritom v októbri dosiahol najvyššiu úroveň od februára, keď sa v USA začalo stavať 1,567 milióna domov.

Ministerstvo obchodu zároveň informovalo, že celkový počet vydaných nových stavebných povolení v USA dosiahol v októbri 1,545 milióna, čo sa prakticky nezmenilo oproti revidovanej miere zaznamenanej v septembri.

Ekonómovia však očakávali, že stavebné povolenia, ukazovateľ budúceho dopytu po bývaní, vzrastú v októbri o 0,5 % na 1,560 milióna.