Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Výstavba nových domov v USA v auguste vzrástla, počet povolení klesol

Ilustračná fotka. Foto: TASR Miroslav Košírer

Tento prudký nárast prekvapil ekonómov, ktorí očakávali, že počet nových stavieb sa mierne zníži o 0,1 % na upravenú ročnú mieru 1,445 milióna, z pôvodných 1,446 milióna v júli pred revíziou.

Washington 20. septembra (TASR) - Výstavba nových domov v USA sa v auguste nečakane prudko zvýšila. Počet stavebných povolení však klesol viac, ako sa očakávalo, na najnižšiu úroveň za vyše dva roky. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v utorok uverejnilo americké ministerstvo obchodu.

Správa ministerstva ukázala, že počet začatých rezidenčných stavieb v USA v auguste vzrástol o 12,2 % na sezónne upravenú ročnú mieru 1,575 milióna po júlovom poklese o 10,9 %, na revidovanú ročnú mieru 1,404 milióna domov.

Tento prudký nárast prekvapil ekonómov, ktorí očakávali, že počet nových stavieb sa mierne zníži o 0,1 % na upravenú ročnú mieru 1,445 milióna, z pôvodných 1,446 milióna v júli pred revíziou.

Ministerstvo obchodu zároveň uviedlo, že počet vydaných nových stavebných povolení, ktoré sú ukazovateľom budúcej výstavby domov, klesol v auguste o 10 % na ročnú mieru 1,517 milióna po tom, čo sa v júli znížil o 0,7 % na revidovaných 1,685 milióna.

Ekonómovia pritom odhadovali, že stavebné povolenia klesnú v auguste o 4,5 % na ročnú mieru 1,610 milióna, z pôvodne uvádzaných 1,674 milióna za predchádzajúci mesiac.

Pokles stavebných povolení ukazuje, ako sa rezidenčná výstavba dostáva pod tlak, keďže nárast úrokov z hypoték a vyššie ceny domov v dôsledku zdraženia stavebných materiálov, sťažujú ich cenovú dostupnosť a komplikujú predaj. Priemerná 30-ročná fixná hypotekárna sadzba minulý týždeň prekročila 6 % prvýkrát od poklesu trhu s bývaním v roku 2008.

Náklady na pôžičky sa zvýšili, keďže Federálny rezervný systém (Fed), ktorý v USA plní úlohu centrálnej banky, zintenzívnil snahy o skrotenie vysokej inflácie. A očakáva sa, že Fed tento týždeň opäť zvýši úrokové sadzby o 75 bázických bodov, už tretie zasadnutie po sebe.