Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Výstavba nových domov v USA v júli strmo klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nedávny prieskum pritom odhalil, že očakávania stavbárov v auguste prudko klesli na najnižšiu úroveň za jeden rok, pretože zápasia s vysokými nákladmi na výstavbu.

Washington 18. augusta (TASR) - Výstavba nových domov v USA v júli strmo klesla. Toto odvetvie čelí totiž rôznym prekážkam, ako je zdražovanie vstupných materiálov, čo sa premieta do vyšších cien domov. Ale zároveň počet stavebných povolení, ktorý je ukazovateľom budúcej aktivity, minulý mesiac vzrástol. Informovalo o tom v stredu americké ministerstvo obchodu.

Podľa najnovších údajov ministerstva sa výstavba nových domov v USA v júli znížila o 7 % na sezónne upravenú ročnú mieru 1,534 milióna, po júnovom revidovanom náraste o 3,5 % na 1,650 milióna domov.

Ekonómovia pritom odhadovali, že výstavba nových domov v júli klesne o 2,6 % na 1,60 milióna z pôvodných júnových 1,643 milióna domov pred revíziou.

Ministerstvo obchodu zároveň informovalo, že celkový počet vydaných nových stavebných povolení v USA v júli vzrástol o 2,6 % na ročnú mieru 1,635 milióna po júnovom znížení o 5,3 % na revidovanú mieru 1,594 milióna.

V tomto prípade analytici odhadovali, že počet stavebných povolení v júli stúpne o 0,8 % na 1,610 milióna z pôvodných 1,598 milióna v predchádzajúcom mesiaci.

Nedávny prieskum pritom odhalil, že očakávania stavbárov v auguste prudko klesli na najnižšiu úroveň za jeden rok, pretože zápasia s vysokými nákladmi na výstavbu, s problémami s dodávkami a rastúcimi cenami domov.