Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Na výstavbu či úpravu ciest prvej triedy má ísť 345 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

V najbližších rokoch sa má dokončiť napríklad obchvat Brezna a Bardejova.

Bratislava 23. februára (TASR) - Na výstavbu či modernizáciu 300 kilometrov (km) ciest I. triedy na Slovensku má ísť v najbližších rokoch z eurofondov a štátneho rozpočtu vyše 345 miliónov eur. Začlenené sú v Operačnom programe Integrovaná Infraštruktúra (OPII), ktorého riadiacim orgánom je ministerstvo dopravy.

"Diaľnice alebo rýchlostné cesty sa nedajú postaviť všade a hneď. Preto som rád, že sa nám podarilo vyrokovať s Európskou úniou peniaze aj na cesty I. triedy," konštatoval šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).

V najbližších rokoch sa tak má v rámci OPII dokončiť napríklad obchvat Brezna a Bardejova. Okrem toho pôjdu peniaze aj na modernizáciu ciest I. triedy a mostov na týchto cestách. "Vďaka stavebno-bezpečnostným opatreniam sa zvýši bezpečnosť, odstránia sa problematické miesta a zníži nehodovosť na vybraných úsekoch po celom Slovensku," konštatovalo ministerstvo dopravy.

V minulom programovom období sa podľa rezortu v rámci Operačného programu Doprava postavilo a zmodernizovalo 650 km ciest I. triedy. Okrem zmodernizovaných úsekov pribudlo aj niekoľko nových ciest, väčšinou obchvatov miest. Sú nimi napríklad obchvaty Trnavy, Galanty, prvá etapa cesty medzi Popradom a Kežmarkom, rozšírenie cesty medzi Dolným Kubínom a Ružomberkom, či rekonštrukcia cesty medzi Tisovcom a Breznom.