Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Výstavba v Spojených štátoch sa vo februári vrátila k výraznému rastu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Prudký rast zaznamenal aj počet vydaných stavebných povolení, ktorý je indikátorom budúceho dopytu po bývaní.

Washington 18. marca (TASR) - Po poklese päť mesiacov po sebe sa výstavba nových domov v Spojených štátoch vrátila vo februári k rastu, ktorý vysoko prekonal očakávania. Vývoj ovplyvnila najmä výstavba bytových domov, ktorá sa zvýšila takmer o štvrtinu. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews, ktorý zverejnil najnovšie údaje amerického ministerstva obchodu.

Ministerstvo uviedlo, že výstavba nových domov v USA vzrástla vo februári oproti predchádzajúcemu mesiacu o 9,8 % na ročnú mieru 1,450 milióna jednotiek po tom, ako v januári klesla o 2 % na 1,321 milióna jednotiek. Údaje za január revidovalo ministerstvo smerom nahor, keď v predbežnom odhade uvádzalo v januári pokles výstavby na 1,309 milióna nehnuteľností. Februárové výsledky výrazne prekonali očakávania analytikov, ktorí počítali s výstavbou zhruba 1,315 milióna jednotiek.

Pod nečakane výrazné zotavenie na trhu sa podpísal najmä vývoj v oblasti bytových domov. V tomto segmente sa výstavba vo februári zvýšila o 24 % na ročnú mieru 620.000 nehnuteľností. Pozitívom je však aj rast výstavby rodinných domov. Výstavba v tejto oblasti sa zvýšila o 1,1 % na ročnú mieru 830.000.

"Rast výstavby rodinných domov, aj keď mierny, signalizuje, že sektor bývania sa na začiatku roka začal odrážať od dna," uviedla na margo údajov za február hlavná ekonómka pre americké trhy v Oxford Economics Nancy Vanden Houtenová.

Prudký rast zaznamenal aj počet vydaných stavebných povolení, ktorý je indikátorom budúceho dopytu po bývaní. Ako uviedlo ministerstvo obchodu, zvýšil sa o 13,8 % na ročnú mieru 1,524 milióna. Na porovnanie, v januári síce tiež vzrástol, rast však dosiahol iba 0,1 %.

Aj v tejto oblasti boli zverejnené údaje lepšie, než sa čakalo. Analytici počítali s tým, že počet vydaných stavebných povolení dosiahne vo februári 1,340 milióna.