Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Výstavba v USA v marci nečakane prudko klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Vo februári sa výstavba zvýšila o 12,7 % na nahor revidovanú ročnú mieru 1,549 milióna domov.

Washington 16. apríla (TASR) - Po nečakane výraznom zotavení v mesiaci február sa výstavba domov v USA v marci zasa nečakane prepadla. Výrazný pokles zaznamenal aj počet vydaných stavebných povolení. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews, ktoré zverejnili údaje amerického ministerstva obchodu.

Ministerstvo v utorok oznámilo, že výstavba nových nehnuteľností v Spojených štátoch klesla v marci o 14,7 % na ročnú mieru 1,321 milióna. Vo februári sa výstavba zvýšila o 12,7 % na nahor revidovanú ročnú mieru 1,549 milióna domov. Analytici pritom počítali v marci s poklesom iba o 2,7 % na 1,480 milióna domov, pričom vychádzali z pôvodných údajov za február, ktoré poukazovali na 1,521 milióna rozostavaných domov.

Ministerstvo okrem toho zverejnilo, že aj počet vydaných stavebných povolení, ktoré sú indikátorom budúcej aktivity v stavebnom sektore, výrazne klesol. Ich počet sa v marci znížil o 4,3 % na ročnú mieru 1,458 milióna, zatiaľ čo v mesiaci február vzrástol o 2,3 % na nahor revidovanú ročnú mieru 1,523 milióna povolení. Analytici s poklesom počtu vydaných stavebných povolení počítali, predpokladali však, že pokles dosiahne iba 0,3 %.