Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Výstavisko v Nitre ešte nemá riaditeľa,výberové konanie bolo neúspešné

Na ilustračnej snímke výstavisko Agrokomplex. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Na nitrianskom výstavisku sa od roku 2008 do roku 2020 vystriedalo 13 riaditeľov.

Nitra 17. februára (TASR) – Agrokomplex Národné výstavisko, štátny podnik Nitra zostáva naďalej bez riadneho riaditeľa. Výberové konanie na funkciu riaditeľa, ktoré vyhlásilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v decembri minulého roka, bolo neúspešné, informovalo ministerstvo. Bývalého riaditeľa Róberta Kanása, ktorý bol vo funkcii od júla 2020, odvolal minister Samuel Vlčan (nominant OĽANO) v decembri 2021. Vedením výstaviska je poverený Ondrej Vaňo.

Na výberovom konaní na funkciu riaditeľa agrokomplexu sa zúčastnili traja uchádzači Michal Bezák, Eduard Krcho a Matej Madaj. Výberová komisia dohodla a schválila, že na úspešnosť vo výberovom konaní je potrebné dosiahnuť hranicu úspešnosti minimálne 85 percent, čo znamená získať minimálne 107 z celkového počtu 125 bodov.

Komisia vyhodnotila predložené stratégie a koncepcie rozvoja štátneho podniku, overila odborné znalosti, manažérske schopnosti a interpersonálne zručnosti uchádzačov, ktoré sa na funkciu riaditeľa národného výstaviska vyžadujú. Na základe celkového hodnotenia získal Bezák 44 bodov, Krcho 69 bodov a Madaj 41 bodov. „Výberová komisia na základe vyššie uvedených skutočností konštatuje, že podmienku a hranicu úspešnosti 85 % nesplnil žiadny z uchádzačov a preto vyhlasuje výberové konanie za neúspešné,“ informovalo ministerstvo.

Na nitrianskom výstavisku sa od roku 2008 do roku 2020 vystriedalo 13 riaditeľov. Najvyšší kontrolný úrad poukázal na to, že väčšinou išlo o politické nominácie. Fungovanie výstaviska v posledných dvoch rokoch výrazne ovplyvnila pandémia. Podľa bývalého riaditeľa Kanása sa strata štátneho podniku spôsobená pandémiou vyšplhala v roku 2020 na 6,6 milióna eur a vlani na 6,4 milióna eur.

MPRV chce nové výberové konanie na riaditeľa Agrokomplexu zorganizovať v marci. "Hľadáme dobrého manažéra. Bol by som najradšej, ak by sa do opakovaného výberového konania, ktoré chceme vyhlásiť budúci mesiac, prihlásili naozaj dobrí kandidáti," reagoval vo štvrtok na neúspešný výber riaditeľa Vlčan.

"Chcem vyzvať všetkých, ktorí majú medzinárodné manažérske skúsenosti s riadením takýchto podnikov, aby sa nám prihlásili do výberového konania. Som ochotný dať osobitný plat, pokojne vyšší ako plat ministra, aby sme Agrokomplexu dali šancu. Je to podľa mňa veľmi cenný priestor, ktorý si zaslúži rozvoj. Tak ako je hlavné mesto SR Bratislava, tak je hlavné mesto poľnohospodárstva na Slovensku Nitra," dodal agrominister.