Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vytvorenie bankovej únie v eurozóne požaduje aj prezident ECB

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Šéf ECB Draghi požaduje od lídrov krajín eurozóny, aby predložili jasnú víziu budúcnosti spoločnej európskej meny.

Brusel 31. mája (TASR) - Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi požaduje v dôsledku španielskej bankovej krízy zlepšenie dohľadu nad európskym finančným bankovým sektorom.

Poučením z tejto krízy je potreba "ďalšej centralizácie bankového dohľadu", povedal Draghi pred hospodárskym a menovým výborom Európskeho parlamentu (EP).

Tento dohľad by sa mal týkať takzvaných systémovo dôležitých finančných inštitútov, aj keď nepôsobia vo viacerých krajinách, uviedol Draghi ako predseda Európskeho výboru pre systémové riziká (ESRB).

Systémovo dôležité sú také banky, ktorých bankrot by ohrozil celý finančný systém. V Španielsku potrebuje štvrtý najväčší finančný inštitút krajiny Bankia finančnú pomoc vo výške 19 miliárd eur. Draghi kritizoval veľké banky, že odkrývajú a riešia svoje problémy len po kúskoch. "To je zlý spôsob riešenia vecí." Draghi tiež ubezpečil, že ECB je pripravená naďalej refinancovať solventné banky.

Podobne ako prezident Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso aj Draghi sa vyslovil za vytvorenie "bankovej únie" v eurozóne. To by znamenalo jednotný dohľad, záchranný mechanizmus pre veľké banky a spoločné poistenie vkladov. Hlavnou úlohou súčasnosti je podľa Draghiho obmedzenie nákazy dlhovou krízou.

Draghi požaduje od lídrov krajín eurozóny, aby predložili jasnú víziu budúcnosti spoločnej európskej meny. "Čím skôr sa to spresní, tým lepšie." Na summite Európskej únie (EÚ), ktorý sa bude konať 28. a 29. júna, by stály prezident Európskej rady Herman Van Rompuy mal diskutovať o pláne a harmonograme prehlbovania menovej únie.

ECB podľa svojho prezidenta nemôže zaplniť vákuum, ktoré vzniklo nečinnosťou politikov. "Môže ECB zaplniť vákuum nedostatku opatrení národných vlád na podporu rastu? Odpoveď je nie. Môže ECB zaplniť vákuum opatrení národných vlád v oblasti štrukturálnych problémov? Nie," uviedol Draghi.