Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Využitie prostriedkov ECB bankami v SR viedlo k nárastu úverov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Vyplýva to z aktuálnej výskumnej štúdie, ktorú zverejnila Národná banka Slovenska (NBS).

Bratislava 27. februára (TASR) - Využitie programu, ktorý umožňuje komerčným bankám výhodne získať dlhodobé úvery od Európskej centrálnej banky (ECB), viedlo na Slovensku k vyššiemu poskytovaniu úverov aj miernemu zníženiu úrokových sadzieb. Vyplýva to z aktuálnej výskumnej štúdie, ktorú zverejnila Národná banka Slovenska (NBS).

Cielené dlhodobé refinančné operácie (TLTRO) sú neštandardným nástrojom menovej politiky, pomocou ktorého ECB poskytuje komerčným bankám možnosť získať dlhodobé úvery s výhodnými podmienkami. Cieľom je podporiť úverovanie podnikov a domácností. ECB od roku 2014 doteraz spustila tri série operácii TLTRO. Kým prvé dve boli z hľadiska rozsahu mierne, využitie tretieho, podmienkami najvýhodnejšieho programu (TLTRO III) slovenskými bankami bolo podľa autorov štúdie masívne v rozsahu 10 miliárd eur.

"Naša analýza má dve hlavné zistenia. Po prvé, účasť bánk v TLTRO III bola spojená s nárastom ponuky úverov v priemere o 17 % v porovnaní s bankami, ktoré neparticipovali. Zisťujeme tiež pozitívny a štatisticky významný vplyv na objemy úverov firmám," priblížili analytici NBS.

Zároveň odhadli, že banky, ktoré sa zúčastnili na týchto operáciách, znížili svoje úrokové sadzby pre nefinančné spoločnosti približne o 0,6 % v porovnaní s ostatnými bankami. "Tieto zistenia naznačujú, že TLTRO III splnili účel, na ktorý boli navrhnuté, a to podporiť komerčné banky v poskytovaní úverov firmám. Okrem toho pozorujeme náznaky, že banky zlepšili svoju ziskovosť držbou lacnej likvidity na svojich vkladových účtoch či zvyšovaním držby dlhopisov," dodali autori štúdie.