Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Premiér bude vývoj predaja akcií SPP veľmi pozorne sledovať

Premiér Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

"Nevieme mu zabrániť, pretože tieto akcie má akcionár plne k dispozícii," podotkol dnes premiér.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Vývoj predaja 49 % akcií Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) bude nový kabinet Roberta Fica (Smer-SD) veľmi pozorne sledovať. "Nevieme mu zabrániť, pretože tieto akcie má akcionár plne k dispozícii," podotkol dnes premiér.

"Otvárame legitímnu otázku, že či sa pri tomto prevode nemenia podmienky, ktoré boli pri privatizácii nastavené, a že či by automaticky väčšinový akcionár nemal prevziať väčšinu aj v predstavenstve," dodal. Štátu ako väčšinovému akcionárovi podľa neho táto väčšina patrí.

Fico konštatoval, že štát bude pozorne sledovať aj vývoj predajnej ceny. "Myslím si, že Nemci a Francúzi už majú doma svoje peniaze. Ak si zrátate dividendy, zisky, tak sa dá povedať, že to, čo zaplatili za SPP, sa im pomaly vrátilo domov a k tomu ešte raz navyše dostanú bonus v podobe ceny," upozornil. Opätovne zopakoval, že štát by mal akcie v SPP odkúpiť, avšak na to nemá potrebné financie.

Podľa medializovaných informácií je najvážnejším záujemcom o kúpu podielu v SPP spoločnosť patriaca slovenským a českým finančníkom Energetický a průmyslový holding (EPH), pričom firma by mala zaplatiť sumu minimálne na úrovni kúpnej ceny. Tá v roku 2002 predstavovala 130 miliárd slovenských korún (4,32 miliardy eur).

Rovnako v roku 2002 predala vláda 49 % v strategickom prepravcovi ropy Transpetrol ruskému koncernu Jukos. V roku 2009, počas prvej vlády Roberta Fica, došlo k odkúpeniu tohto podielu od spoločnosti Yukos International späť do rúk štátu.