Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Vývoz francúzskeho vína minulý rok klesol pre slabší dopyt v USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vysoká inflácia znížila totiž dopyt spotrebiteľov a distribútori na lukratívnom americkom trhu sa zbavovali skladových zásoby.

Paríž 13. februára (TASR) - Export vína a liehovín z Francúzska minulý rok klesol z vrcholu, ktorý dosiahol po pandémii ochorenia COVID-19. Vysoká inflácia znížila totiž dopyt spotrebiteľov a distribútori na lukratívnom americkom trhu sa zbavovali skladových zásoby. Oznámila to v utorok Federácia francúzskych vývozcov vína a liehovín (FEVS). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Víno a liehoviny sa podieľajú významnou mierou na príjmoch Francúzska z exportu. Toto odvetvie sa pritom stáva čoraz viac závislé od zahraničného predaja, pričom klesajúca domáca spotreba tvrdo zasiahla niektoré oblasti, ako je Bordeaux, čo prispelo tiež k protestom farmárov.

Celková hodnota vývozu francúzskeho vína a liehovín dosiahla v minulom roku 16,2 miliardy eur, čo je o takmer 6 % menej ako rekordná úroveň v roku 2022, uviedla vo výročnej správe FEVS.

Z hľadiska objemu klesol vývoz francúzskeho vína a liehovín v minulom roku ešte výraznejšie, o viac ako 10 % podľa údajov FEVS.

V USA, ktoré sú najväčším exportným trhom pre francúzske víno a liehoviny, prispelo znižovanie zásob distribútorov k poklesu dovozu z Francúzska o 22 % na 3,6 miliardy eur.

"Väčšina poklesu z celkovej hodnoty vývozu v roku 2023 oproti roku 2022 pochádza z amerického trhu," povedal predseda FEVS Gabriel Picard.

V Číne slabnúca ekonomika utlmila nádeje na výrazný nárast dopytu po tom, čo krajina zrušila obmedzenia súvisiace s pandémiou. Dovoz vína a liehovín z Francúzska pritom klesol o viac ako 6 % na 1,2 miliardy eur. Opätovné otvorenie barov a reštaurácií v Číne však prinieslo mierny nárast predaja niektorých liehovín, najmä koňaku, uviedla FEVS.

V súčasnom roku 2024 víno a liehoviny čelia ekonomickej a politickej neistote podobne ako iné sektory, ale ukončenie fázy znižovania zásob na americkom trhu je dôvodom na optimizmus, povedal Picard.

Ale zároveň začatie antidumpingového vyšetrovania cien brandy z Európy v Číne minulý mesiac predstavuje riziko. Zároveň sa toto odvetvie obáva možného návratu Donalda Trumpa, ktorý predtým ako prezidenta USA uvalil clá na európske vína.