Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vývoz plastového odpadu z Nemecka vlani klesol o tretinu

Ilustračné foto Foto: TASR - Štefan Puškáš

Podľa údajov združenia BDE pre manažment odpadového, vodného a surovinového hospodárstva sa v minulom roku vyviezlo z Nemecka približne 697.000 ton plastového odpadu.

Berlín 9. januára (TASR) - Vývoz plastového odpadu z Nemecka do iných krajín v roku 2021 výrazne klesol. Prispeli k tomu jednak prísnejšie dovozné obmedzenia a tiež problémy v dodávateľských reťazcoch, ktoré odštartovala pandémia nového koronavírusu. Uviedlo to priemyselné združenie BDE pre manažment odpadového, vodného a surovinového hospodárstva.

Podľa údajov združenia sa v minulom roku vyviezlo z Nemecka približne 697.000 ton plastového odpadu, o tretinu menej ako v roku 2020. Toto číslo zahŕňa plasty na priemyselné použitie a tiež plasty ako vedľajší produkt výroby a balenia potravín.

Plastový odpad sa považuje za surovinu. Ak sa správne recykluje, je možné použiť ho v nových produktoch, ako sú polyesterové oblečenie či vrecká na odpadky.

Vývoz odpadu z bohatých častí sveta je kontroverzný a tie čelia často obvineniam z nezákonného presunu odpadu do rozvojových krajín. Predovšetkým ázijské štáty zaviedli preto prísnejšie obmedzenia na dovoz plastového odpadu s odvolaním sa na environmentálne obavy.

Združenie BDE poukázalo tiež na rastúci domáci dopyt po recyklovateľných plastoch a logistické problémy súvisiace s koronavírusom ako dôvody poklesu exportu plastového odpadu v roku 2021.