Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vývoz ruského plynu mimo bývalých sovietskych republík klesol o 45,5 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Gazprom vo vyhlásení uviedol, že vývoz mimo Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) dosiahol v roku 2022 celkovo 100,9 miliardy kubických metrov (m3), zatiaľ čo v roku 2021 to bolo 185,1 miliardy m3.

Moskva 2. januára (TASR) - Vývoz ruského plynu do krajín mimo skupiny bývalých sovietskych republík klesol v roku 2022 o 45,5 %. Ukázali to v pondelok údaje štátneho plynárenského gigantu Gazprom. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Gazprom vo vyhlásení uviedol, že vývoz mimo Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) dosiahol v roku 2022 celkovo 100,9 miliardy kubických metrov (m3), zatiaľ čo v roku 2021 to bolo 185,1 miliardy m3.

Európa bola predtým hlavným exportným trhom Gazpromu, ale dodávky na kontinent sa vlani drasticky znížili v dôsledku sankcií Západu po invázii Ruska na Ukrajinu vo februári 2022.

Generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller informoval, že spoločnosť počas roka neustále zvyšovala dodávky do Číny, detaily o množstve však nezverejnil. "Od 1. januára sme na úplne novej úrovni dodávok plynu do Číny," uviedol Miller vo vyhlásení.

Ruský prezident Vladimir Putin sa minulý mesiac zúčastnil inaugurácie východosibírskeho ložiska zemného plynu Kovykta, ktoré umožní zvýšiť export komodity do Číny.

Rusko nemá vybudované plynovody na transport plynu do Číny zo svojich západosibírskych a arktických ložísk, ktoré slúžili na export do Európy. Moskva však začala približne pred desiatimi rokmi rozvíjať nové polia a budovať potrubie s názvom Power of Siberia s cieľom dodávať plyn na rýchlo sa rozvíjajúci čínsky trh.

Prvé potrubie Power of Siberia bolo uvedené do prevádzky koncom roka 2019 a začalo prepravovať plyn z východnej Sibíri do Číny. Moskva aktuálne plánuje postaviť plynovod Power of Siberia 2.

Miller na konferencii minulý týždeň priznal, že Gazprom má za sebou "veľmi, veľmi ťažký" rok. Poukázal pritom na "úplnú zmenu na energetických trhov", ktorú vyvolali sankcie Západu v reakcii na Putinovo rozhodnutie vyslať vojakov na Ukrajinu.

Gazprom sa podieľa 11 % na globálnej produkcie zemného plynu a má najväčšie zásoby plynu na svete.