Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Výzvu na diskusiu o smerovaní ekonomiky podpísalo cez 10.000 firiem

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Memorandum Pro Export bolo v rámci diskusie v polovici marca prerokované aj na zasadnutí Rady vlády pre konkurencieschopnosť a produktivitu.

Bratislava 31. marca (TASR) – Pod Memorandum Pro Export Rady slovenských exportérov sa podpísalo viac ako 10.000 firiem s celkovými tržbami cez 11 miliárd eur a tiež dve desiatky osobností vrátane 15 veľvyslancov a troch univerzít. Podnikatelia volajú po zvýšení podpory slovenskému exportu, odstránení duplicít a systémovejšom prístupe štátu v súčasnom krízovom období, uviedla vo štvrtok na základe týchto výsledkov rada exportérov.

Memorandum vyzýva na začatie celospoločenskej diskusie o štruktúre slovenského hospodárstva, slovenskej zahranično-obchodnej politike či konkurencieschopnosti slovenských exportérov a s tým súvisiacimi víziami ďalšieho rozvoja národnej ekonomiky. Exportéri tak chcú zabezpečiť efektívnu podporu slovenských podnikateľov, ale aj predvídateľný a vyvážený hospodársky rast a prosperitu v SR.

Memorandum Pro Export bolo v rámci diskusie v polovici marca prerokované aj na zasadnutí Rady vlády pre konkurencieschopnosť a produktivitu. Vtedy bola prerokovaná a následne aj schválená nová Koncepcia vonkajších ekonomických vzťahov a ekonomickej diplomacie Slovenskej republiky na obdobie 2022 – 2030.

"Mám za to, že sme týmto začali celospoločenskú diskusiu o podpore exportu, na ktorý je slovenská ekonomika odkázaná," uviedol Lukáš Parízek, predseda Rady slovenských exportérov. Dodal, že súčasná kríza, ktorá sa z pandemickej a energetickej rozšírila aj o bezpečnostnú rovinu v súvislosti s vojnou na Ukrajine, iba podčiarkuje a zdôrazňuje nevyhnutnosť zvýšenej podpory slovenských podnikateľov.