Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Nemeckí vlastníci naftových áut sa môžu pripojiť k žalobe voči VW

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako uviedol šéf Federácie nemeckých spotrebiteľských organizácií (VZBV) Klaus Müller, hromadná žaloba je určená pre spotrebiteľov, ktorí do dnešných dní nepodali samostatné žaloby.

Berlín 28. novembra (TASR) - Nemeckí vlastníci naftových vozidiel sa môžu v súvislosti s emisným škandálom Volkswagenu (VW) pripojiť k hromadnej žalobe proti automobilke. Uviedla to v utorok (27. 11.) Federácia nemeckých spotrebiteľských organizácií (VZBV).

Ako uviedol šéf VZBV Klaus Müller, hromadná žaloba je určená pre spotrebiteľov, ktorí do dnešných dní nepodali samostatné žaloby. "Viacerí majitelia dieselových áut, ktorých sa emisný škandál dotkol, doteraz nemali buď čas, odvahu ísť do rizika, alebo mali obavy z vysokých nákladov spojených s podaním individuálnej žaloby na VW," povedal Müller, ktorého citovala agentúra DPA.

VZBV teraz všetky riziká spojené so žalobou preberá na seba. Cieľom je umožniť spotrebiteľom získať odškodné za zníženie hodnoty ich áut v dôsledku emisnej kauzy VW, ktorá sa ťahá od septembra 2015. Navyše mnohí z nich majú ďalší problém, zákaz jazdy s dieselovým autom v niektorých nemeckých mestách. VW so žalobou nesúhlasí a tvrdí, že autá nemajú problém, sú schválené, technicky v poriadku a sú pojazdné.

Proces sa môže začať v prípade, že sa do dvoch mesiacov k žalobe pripojí minimálne 50 ľudí, ktorých sa emisná kauza firmy týka. Právnici VZBV odhadujú, že k žalobe sa pripoja desaťtisíce majiteľov dieselových áut.