Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Slovensko a Česko spájajú aj firmy, ktoré pôsobia na oboch trhoch

Významnou česko-slovenskou investíciou J&T je 37-% podiel v Energetickom a průmyslovom holdingu, ktorý je dlhodobým strategickým investorom najmä v energetike, ale aj v priemysle obidvoch krajín.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Slovenská a česká ekonomika sú aj napriek rozdeleniu spoločného štátu pred 20 rokmi stále významne prepojené. Obidve krajiny patria vzájomne medzi najvýznamnejších obchodných partnerov a previazanosť dokazujú aj príklady viacerých medzinárodných firiem, pôsobiacich úspešne v SR aj ČR.

Predovšetkým na trhoch v Slovenskej a Českej republike pôsobia už od deväťdesiatych rokov aj najznámejšie slovenské, respektíve stredoeurópske finančné skupiny, J&T a Penta Investments.

Prvá spoločnosť finančnej skupiny J&T bola založená v roku 1994 na Slovensku. Už v roku 1996 však vznikla v ČR spoločnosť J&T Securities, obchodník s cennými papiermi. Finančná skupina v roku 1998 následne vstúpila do českého bankovníctva akvizíciou Podnikatelskej banky, z ktorej vznikla J&T Banka. V roku 2004 skupina vstúpila do českého energetického sektora získaním 34-% balíka akcií Pražskej energetiky.

Významnou česko-slovenskou investíciou J&T je 37-% podiel v Energetickom a průmyslovom holdingu (EPH), ktorý je dlhodobým strategickým investorom najmä v energetike, ale aj v priemysle obidvoch krajín. Zahŕňa výrobu elektriny a tepla, ich distribúciu a predaj konečným zákazníkom, ako aj obchod s elektrinou a plynom. Na Slovensku je alebo sa stane napríklad spoluvlastníkom Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) a Stredoslovenskej energetiky (SSE). V ČR zase ovláda Plzeňskú energetiku, Elektráreň Opatovice či Pražskú teplárenskú.

Penta Investments Limited je popri J&T ďalšou z veľkých investičných skupín pôsobiacich na Slovensku aj v Čechách. Začínala v roku 1993 v Bratislave, v rokoch 1994 až 1997 investovala predovšetkým do nákupu finančných opcií. V roku 2001 Penta vstúpila na český trh, kde investovala do siete lekární Dr. Max, podnikov Fortuna, Aero Vodochody a spoločnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava. V roku 2010 expandovala finančná skupina v Česku aj do sektora nehnuteľností.

Ďalším z príkladov významného pôsobenia na trhoch ČR aj SR je česká energetická skupina ČEZ. V roku 2005 zriadila na Slovensku organizačnú zložku pre podporu aktivít svojich aktivít na našom trhu. Od roku 2007 pôsobí samostatná dcérska spoločnosť ČEZ Slovensko, ktorá predáva odberateľom plyn aj elektrinu.

K aktivitám ČEZ Group patrí okrem výroby a predaja energií aj oblasť telekomunikácií, informatiky, jadrového výskumu, projektovania, výstavby a údržby energetických zariadení, ťažby surovín alebo spracovania vedľajších energetických produktov. V súčasnosti prevádzkuje dve jadrové elektrárne, 15 uhoľných výrobných zdrojov na území ČR, tri uhoľné zdroje v zahraničí, 34 vodných, jednu fotovoltaickú elektráreň a dve lokality s veternými elektrárňami. V ČR je ČEZ najväčším výrobcom elektriny z obnoviteľných zdrojov.