Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Vznikla prvá organizácia, ktorá združuje záujemcov o agrolestníctvo

Na snímke zľava predseda SAA Dávid Hančinský, Jaroslav Jankovič, Michal Pástor, Peter Badiar (všetci SAA) a za Združenie mladých farmárov ASYF Milan Jurky. V Turovej pri Zvolene 3. februára 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Ľudia, ktorí sa spojili, sú vedci, výskumníci a aj členovia Národného lesníckeho centra vo Zvolene.

Zvolen 3. februára (TASR) – Na Slovensku vznikla prvá organizácia, ktorá združuje záujemcov o agrolestníctvo. O Slovenskej agrolesníckej asociáci (SAA) na štvrtkovej tlačovej konferencii v Budči vo Zvolenskom okrese informoval predseda SAA Dávid Hančinský.

Ako dodal, ľudia, ktorí sa spojili, sú vedci, výskumníci a aj členovia Národného lesníckeho centra vo Zvolene. „Spolupracovať by sme chceli s miestnymi samosprávami a byť partnermi pre ministerstvá,“ povedal novinárom. Hlavným cieľom SAA je tiež propagácia a podpora zakladania agrolesníckych systémov na Slovensku v spolupráci s farmármi, vedeckými a akademickými inštitúciami. Budovať tiež chcú odborné zázemie na vzdelávaní v oblasti agrolesníckych systémov na Slovensku.

Podľa SAA všetky vyspelé krajiny sveta v súčasnosti hľadajú také systémy a modely hospodárenia na pôde, ktoré dokážu zachovať produkčný potenciál. Zároveň tiež pomôžu riešiť aktuálne problémy človeka a jeho životného prostredia vyplývajúce z doterajšieho hospodárenia a zmeny klímy. Patria sem erózia, sucho, záplavy, pokles úrodnosti a degradácia pôd a aj vymiznutie mnohých živočíšnych druhov z krajiny. K riešeniu týchto problémov na základe súčasných vedeckých poznatkov prispieva aj vytváranie a využívanie agrolesníckych systémov hospodárenia na pôde. Pri nich sa na jednej ploche zámerne kombinuje poľnohospodárska produkcia s pestovaním drevín. „Zavádzanie agrolesníckych systémov hospodárenia na pôde je považované za jeden z najvýznamnejších nástrojov pri nevyhnutnej transformácii agrosektora smerom k dlhodobo udržateľnej produkciu zdravých potravín v podmienkach zmeny klímy,“ uvádza SAA.

Člen SAA Michal Pástor zdôraznil, že nová organizácia zároveň zastupuje Slovensko v Európskej agrolesníckej federácii.