Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Vznikne Rada vlády SR pre regionálny rozvoj a politiku súdržnosti EÚ

Na snímke zľava minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) a štátny tajomník MIRRI SR Michal Kaliňák počas tlačovej konferencie k vzniku Rady vlády SR pre regionálny rozvoj a politiku súdržnosti Európskej únie v Bratislave 13. marca 2024. Foto: TASR Jaroslav Novák

Dnes predkladám na rokovanie vlády SR návrh na vytvorenie novej Rady vlády SR pre regionálny rozvoj a politiku súdržnosti EÚ, uviedol minister investícií Richard Raši.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 13. marca (TASR) - Vznikne nová Rada vlády SR pre regionálny rozvoj a politiku súdržnosti Európskej únie. Rada bude hľadať riešenia podporujúce rozvoj slovenských regiónov. Oznámil to v stredu pred rokovaním vlády minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD), za účasti štátneho tajomníka rezortu Michala Kaliňáka.

"Dnes predkladám na rokovanie vlády SR návrh na vytvorenie novej Rady vlády SR pre regionálny rozvoj a politiku súdržnosti EÚ. Ide o radu s jednoduchými cieľmi, ktoré doteraz chýbali v takýchto radách, ktoré mali mať na starosti regionálny rozvoj našej krajiny. Budeme hľadať spoločné riešenia podporujúce rozvoj slovenských regiónov a zvyšovanie kvality života ich obyvateľov," priblížil minister investícií.

Rada sa bude podľa neho v súlade s programovým vyhlásením vlády využívať ako platforma pre permanentný dialóg vlády SR so samosprávami k aktuálnym otázkam. "Rada sa bude venovať regionálnemu rozvoju, prosperite všetkých typov území, od mestských až po vidiecke oblasti. Bude zasadať spravidla jedenkrát za tri mesiace alebo podľa potreby, ak si to situácia bude vyžadovať," spresnil Raši.

"V rade bude zastúpenie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), Únie miest Slovenska (ÚMS), ako aj zastúpenie samosprávnych krajov. V rade bude aj akademická obec, zamestnávateľské združenia, zástupcovia splnomocnencov vlády - pre rómske komunity, pre občiansku spoločnosť, pre národnostné menšiny," dodal Raši.

"Táto rada vlády je aj o tom, aby sme opravili chyby, ktoré sme zdedili, a aby sme nastavili systém tak, ako má vyzerať a fungovať. Rada vlády bude aj sitom, cez ktorú prejdú všetky rozhodnutia predtým, ako sa zavedú do praxe, aby mali čo najlepšie dosahy na rozvoj regiónov a na ľudí," doplnil Kaliňák.



Rada vlády pre politiku súdržnosti EÚ rozšíri pôsobenie aj na regionálny rozvoj


Rada vlády Slovenskej republiky pre politiku súdržnosti 2021 - 2027 rozšíri svoje pôsobenie aj na regionálny rozvoj. Názov sa zmení na Radu vlády Slovenskej republiky pre regionálny rozvoj a politiku súdržnosti Európskej únie, zvýši sa počet zástupcov združenia samosprávnych krajov SK 8 a pribudne tiež zástupca Úradu pre územné plánovanie a výstavbu. Vyplýva to z Návrhu Štatútu Rady vlády Slovenskej republiky pre regionálny rozvoj a politiku súdržnosti Európskej únie, ktorý v stredu schválila vláda.

"Cieľom predkladaného materiálu je v nadväznosti na Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky na roky 2023 - 2027 zabezpečiť užšie prepojenie politiky regionálneho rozvoja a politiky súdržnosti Európskej únie v Slovenskej republike," uviedlo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v predloženom materiáli.

Zmena štatútu zahŕňa aj odstránenie ohraničenia časovej pôsobnosti rady len na programové obdobie 2021 - 2027. Rada okrem iného v oblasti regionálneho rozvoja vykonáva poradnú úlohu pri koordinácií politík regionálneho rozvoja s cieľom odstraňovať alebo zmierňovať nežiaduce rozdiely na úrovni hospodárskeho, sociálneho a územného rozvoja regiónov.