Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Vznikne zoznam nezodpovedných daňových subjektov

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Štefan Puškáš

Jeho vznik vyplýva z novely zákona o správe daní. Opatrenie by malo obmedziť možnosti daňových podvodov.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Finančné riaditeľstvo (FR) SR začne od budúceho roka zverejňovať zoznam nezodpovedných daňových subjektov. Podľa novely zákona o správe daní, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič, sa tam budú zaraďovať firmy, ktoré opakovane porušujú zákon.

Pôjde napríklad o subjekty, ktoré opakovane nepodávajú daňové priznania na daň z pridanej hodnoty (DPH), nemožno ich zastihnúť na adrese sídla alebo porušujú povinnosti pri daňovej kontrole. "Účelom je, aby iné daňové subjekty mali možnosť overovať si dôveryhodnosť svojich obchodných partnerov," vysvetlil rezort financií.

Novela daňového poriadku prináša aj možnosť sprístupniť daňové tajomstvo súdnemu exekútorovi na účely získania úhrady daňového nedoplatku, a to pri výkone záložného práva. Zároveň sa sprístupní daňové tajomstvo dražobníkovi za účelom získania úhrady daňového nedoplatku z výťažku z dražby.

Novela sa tiež snaží potlačiť možnosti podvodov a zneužívania systému DPH. Právnou normou sa novelizujú aj niektoré ustanovenia zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice.

Poslanci Národnej rady (NR) SR prijatím pozmeňujúceho návrhu Daniela Duchoňa (Smer-SD) zvýšili tiež počet kontrolórov, ktorí môžu dozerať na registračné pokladnice. Budú nimi zamestnanci daňových úradov, colných úradov a Finančného riaditeľstva.

Parlament odobril aj pozmeňujúci návrh nezaradeného poslanca NR SR Alojza Hlinu. Ten navrhol zaviesť povinnosť používať registračné pokladnice aj pre prevádzkovateľov lanoviek či vlekov.