Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Wall Street pokračovala v piatok v raste, za celý týždeň však klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hlavné indexy po tlaku na začiatku neskôr zmazali straty a uzavreli v pozitívnom pásme.

New York 17. mája (TASR) - Wall Street v piatok (15. 5.) po volatilnom obchodovaní nakoniec mierne vzrástla. Hlavné indexy po tlaku na začiatku neskôr zmazali straty a uzavreli v pozitívnom pásme. Pokračovanie rastu cien ropy vykompenzovalo slabé makroekonomické údaje.

Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average si v piatok pripísal 60,08 bodu alebo 0,25 % a uzavrel na 23.685,42 bodu. Širší index S&P 500 stúpol o 0,39 % na 2863,70 bodu a technologický Nasdaq Composite o 0,79 % na 9014,56 bodu.

Aj napriek tomu, že sa indexu Dow Jones podaril dva obchodné dni po sebe obrat do pozitívneho pásma, za celý uplynulý týždeň stratil 2,7 %. S&P 500 za týždeň odpísal 2,3 % a Nasdaq 1,2 %.

Americké akcie sa v piatok otriasli z negatívnych správ z ekonomiky. Správa ministerstva obchodu ukázala, že maloobchodné tržby v apríli padli o rekordných 16,4 %, pričom analytici počítali s poklesom len o 12 %. Navyše, priemyselná produkcia sa v apríli znížila o 11,2 %, ukázala separátna správa centrálnej banky (Fed).

Obavy týkajúce sa vývoja v ekonomike mierne znížila správa Michiganskej univerzity. Index spotrebiteľskej dôvery sa v máji prekvapivo zvýšil na 73,7 bodu zo 71,8 bodu v apríli.

Akcie tiež podporil pokračujúci nárast cien ropy, ktoré sa v piatok dostali najvyššie od marca. Dôvodom boli signály zotavovania dopytu v Číne a uvoľňovanie reštrikcií týkajúcich sa cestovania po celom svete.

Investorov však naďalej znepokojujú obavy z oživenia obchodnej vojny medzi USA a Čínou. Americká administratíva v piatok prijala pravidlá týkajúce sa dodávok čipov, aby zablokovala dodávky polovodičov čínskej spoločnosti Huawei Technologies. Peking už pohrozil odvetnými opatreniami.