Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Wall Street pokračuje v raste, S&P 500 sa dostal na nový rekord

Na archívnej snímke z 3. januára 2020 je tabuľa s nápisom ulice Wall Street, ktorá je sídlom americkej burzy New York Stock Exchange v New Yorku. Wall Street sa v pondelok 16. marca 2020 po otvorení prudko prepadla a obchodovanie bolo dočasne prerušené. Nepomohlo ani nedeľňajšie (15. 3.) výrazné uvoľnenie menovej politiky americkou centrálnou bankou (Fed). Výrazne sa oslabili aj európske akciové trhy, ktoré sa nachádzali v mínuse o viac ako 9 %. Foto: TASR/AP

Podľa expertov však trh nie je úplne presvedčený, že robustný rast ekonomiky a zrýchlenie inflácie nedonútia Fed konať skôr.

New York 8. apríla (TASR) - Wall Street pokračuje v prelamovaní rekordov.

Širší index S&P 500 sa vo štvrtok dostal na nové historické maximum vďaka posilneniu veľkých technologických titulov po tom, ako v stredu (7. 4.) uzavrel na novom rekorde. O 15.33 h SELČ sa nachádzal s plusom o 0,32 % na 4092,83 bodu. Technologický index Nasdaq Composite bol o 15.42 h SELČ v zisku o 0,86 % na 13.807,24 bodu. Technologické tituly FAANG, teda Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Alphabet, čo je materský koncern Googlu, boli všetky vyššie približne o 1 %. Kľúčový index Dow Jones Industrial Average, naopak, o 15.45 h SELČ strácal 0,25 %.

Investorov príliš neznepokojila správa z trhu práce, podľa ktorej počet nových žiadostí o podporu v USA v minulom týždni (do 3. apríla) nečakane vzrástol na 744.000, pričom sa počítalo len so 694.000.

Zápisnica z marcového zasadnutia menového výboru (FOMC) americkej centrálnej banky zverejnená v stredu však ukázala, že Fed nemá v pláne obmedziť monetárne stimuly a v dohľadnej dobe nezmení tempo nákupu aktív, keďže chce zabezpečiť plnenie svojich cieľov, ktorými sú stabilita cien a maximálna zamestnanosť.

Podľa expertov však trh nie je úplne presvedčený, že robustný rast ekonomiky a zrýchlenie inflácie nedonútia Fed konať skôr. "Trh očakáva, že Fed bude musieť zvýšiť sadzby oveľa skôr, než tvrdí," uviedol akciový stratég spoločnosti Evercore ISI Dennis DeBusschere.