Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Wall Street v piatok pokračovala v raste

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Motorom rastu na Wall Street boli v uplynulých mesiacoch predovšetkým technologické tituly.

New York 29. augusta (TASR) - Wall Street pokračovala na konci týždňa v raste. Kľúčový index Dow Jones Industrial Average zmazal tohtoročné straty a už sa nachádza v porovnaní so začiatkom roka v pluse. Širší index S&P 500 rovnako ako technologický index Nasdaq Composite v piatok (28. 8.) uzavreli na nových rekordných maximách. S&P 500 navyše smeruje k tomu, že zaznamená najlepší august za 34 rokov.

Dow Jones Industrial Average si v piatok pripísal 0,57 % a uzavrel na 28.653,87 bodu. Za celý uplynulý týždeň sa posilnil o 2,6 % a zaznamenal tretí týždenný rast po sebe.

S&P 500 si v piatok polepšil o 0,67 % a uzavrel na 3508,01 bodu. Nasdaq Composite stúpol o 0,60 % na 11.695,63 bodu. Oba indexy sa za celý týždeň zvýšili o vyše 3 % a majú za sebou piaty pozitívny týždeň po sebe.

Motorom rastu na Wall Street boli v uplynulých mesiacoch predovšetkým technologické tituly. Jedným z dôvodov sú aj zmeny spôsobené pandémiou nového koronavírusu, ako je napríklad častejšie využívanie práce z domu. Akciové trhy podporujú tiež monetárne stimuly centrálnej banky (Fed). Náladu na trhu tiež zlepšilo, že Fed ohlásil flexibilnejší prístup k inflácii, čo znamená, že úrokové sadzby zostanú nízko dlhší čas.