Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

B. Brende: Krajiny sa už teraz sa pripraviť na ďalšiu krízu

Na archívnej snímke zo 17. januára 2022 prezident Svetového ekonomického fóra Borge Brende. Foto: TASR/AP

V zozname obáv je na vrchole zlyhanie klimatických opatrení. Infekčné choroby sa umiestnili na šiestom mieste.

Davos 20. januára (TASR) - Teraz je čas, aby sa krajiny pripravili na ďalšiu krízu, aj keď mnohé z nich zápasia s prebiehajúcou pandémiou ochorenia COVID-19. Vyhlásil to prezident Svetového ekonomického fóra (WEF) Borge Brende. A ak by sa pritom spojili, mohli by vytvoriť nejakú formu "nového prosperujúceho normálneho života" po pandémii, poznamenal.

"Krajiny musia spolupracovať, aby sme sa dostali von z lesa," povedal Brende na okraj virtuálnych diskusií globálnych lídrov tento týždeň pod záštitou Svetového ekonomického fóra. Výročné osobné stretnutie WEF sa zvyčajne koná v polovici januára vo švajčiarskom Davose, ale bolo presunuté do virtuálneho priestoru pre šírenie variantu omikron.

"Normálna situácia je podľa mňa situácia, keď sa opäť môžeme sústrediť na vytváranie pracovných miest a budovanie prosperity," skonštatoval Brende, podľa ktorého by sa však svet mal pripraviť tiež na ďalšiu krízu, aby neskončil rovnako ako po finančnej kríze v roku 2008.

Správa WEF o globálnych rizikách v roku 2022 ukazuje, aké ťažké bude vrátiť sa do normálneho života a ako málo ľudí verí, že sa to vôbec dá.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Približne 61,2 % respondentov v prieskume uviedlo, že ich znepokojujú vyhliadky, ktoré svet má, pričom poukázali na veľké problémy, ako sú klimatické zmeny a infekčné choroby. Len 15,8 % opýtaných malo pozitívny alebo optimistický pohľad na svet.

Iba 11 % odborníkov a svetových lídrov pritom verí, že sa globálne oživenie zrýchli. Väčšina respondentov očakáva, že nasledujúce tri roky budú poznačené buď neustálou volatilitou, alebo viacerými prekvapeniami, či "rozbitými trajektóriami", ktoré vytvoria jasných víťazov a porazených.

V zozname obáv je na vrchole zlyhanie klimatických opatrení. Infekčné choroby sa umiestnili na šiestom mieste.

"Musíme sa zamerať na obnovenie dôvery. Panuje veľa nedôvery. Globálne čelíme veľmi polarizovanému svetu. A na to, aby sa nám podarilo dostať obchod späť na správnu koľaj a dosiahnuť inkluzívnejší rast, potrebujeme, aby krajiny spolupracovali aspoň v niektorých kľúčových témach, kde je spoločný záujem a mala by tam byť spolupráca," dodal Brende.