Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Wells Fargo oznámila väčší ako očakávaný pokles zisku v 2. štvrťroku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Wells Fargo, ktorá je najväčším poskytovateľom hypotekárnych úverov v Spojených štátoch, posilnila svoje rezervy na straty z úverov v 2. štvrťroku o 580 miliónov USD (579,71 milióna eur).

San Francisco 15. júla (TASR) - Americká banka Wells Fargo v piatok oznámila väčší ako očakávaný pokles zisku v 2. štvrťroku, a to 48 %. Vyčlenila totiž viac prostriedkov na pokrytie potenciálnych úverových strát, zatiaľ čo jej podnikanie v oblasti hypotekárnych úverov bolo pod tlakom vyšších úrokových sadzieb. TASR o tom informuje na základe správ AP a Reuters.

Wells Fargo, ktorá je najväčším poskytovateľom hypotekárnych úverov v Spojených štátoch, posilnila svoje rezervy na straty z úverov v 2. štvrťroku o 580 miliónov USD (579,71 milióna eur). Pred rokom z nich, naopak, uvoľnila 1,26 miliardy USD, keď agresívne monetárne stimulačné opatrenia stlmili vplyv pandémie ochorenia COVID-19 a podporili ekonomiku.

Banka vykázala za tri mesiace do konca júna 2022 zisk 3,1 miliardy USD alebo 74 centov na akciu. V rovnakom období pred rokom mala zisk 1,38 USD na akciu. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť FactSet, jej predpovedali v 2. kvartáli zisk 80 centov/akcia.

Tržby v sledovanom období klesli na 17 miliárd USD z 20,3 miliardy USD pred rokom, zatiaľ čo analytici očakávali, že dosiahnu 17,5 miliardy USD.

Príjmy z úrokov sa síce zvýšili o 16 % na 10,2 miliardy USD z 8,8 miliardy USD v 2. štvrťroku 2021, ale neúrokové príjmy, ktoré pochádzajú z rizikového kapitálu, investičného bankovníctva, hypotekárneho bankovníctva a poradenstva, klesli o 40 %. A zároveň rastúce úrokové sadzby v uplynulom štvrťroku znížili dopyt po hypotekárnych úveroch, čo spôsobilo pokles úverov na bývanie o 53 % v porovnaní s minulým rokom.

Priemerné dlhodobé úrokové sadzby z hypoték v USA tento týždeň vzrástli na 5,51 % a očakáva sa, že budú ďalej stúpať, keďže Federálny rezervný systém (Fed) pokračuje vo svojich agresívnych opatreniach rámci boja proti inflácii, ktorá je najvyššia za štyri dekády.

(1 EUR = 1,0005 USD)