Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Wells Fargo zaplatí 3,7 miliardy USD za poškodzovanie spotrebiteľov

Na archívnej snímke z 19. decembra 2012 muž kráča pred pobočkou banky Wells Fargo vo Philadelphii. Foto: TASR/AP

To je zatiaľ najväčšia pokuta, ktorú Wells Fargo dostala.

Washington 20. decembra (TASR) - Americká banka Wells Fargo sa dohodla, že za urovnanie viacerých obvinení z poškodzovania spotrebiteľov zaplatí celkovo 3,7 miliardy USD (3,49 miliardy eur). TASR o tom informuje na základe správ AP a CNBC.

Wells Fargo sa dohodla s americkým úradom na ochranu spotrebiteľov vo finančnom sektore CFPB, že spotrebiteľom za poškodenie ich záujmov vyplatí 2 miliardy USD a ďalších 1,7 miliardy USD zaplatí ako pokutu.

Podľa CFPB sa nekalé praktiky Wells Fargo dotkli viac než 16 miliónov spotrebiteľov, keď im neoprávnene účtovala poplatky a úroky pri úveroch na auto a hypotékach či nesprávne účtovala poplatky za prečerpanie na účtoch.

To je zatiaľ najväčšia pokuta, ktorú Wells Fargo dostala. Banka sa už dlhé roky snaží rehabilitovať po sérii škandálov týkajúcich sa jej nekalých praktík, ktoré vypukli v roku 2016, keď sa zistilo, že jej zamestnanci nelegálne otvorili milióny účtov, aby naplnili nerealistické ciele. V roku 2018 zaplatila pokutu 1 miliardy USD za rozsiahle porušovanie zákonov na ochranu spotrebiteľov.

Wells Fargo nemôže podľa nariadenia centrálnej banky (Fed) z roku 2018 expandovať, kým nevyrieši problémy so svojou firemnou kultúrou. Pôvodne sa myslelo, že toto nariadenie bude platiť len 1 alebo 2 roky.

(1 EUR = 1,0599 USD)