Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Whirlpool presunie svoje európske aktíva do podniku s tureckou firmou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Očakáva sa, že nový podnik by mal v Európe zamestnávať viac než 20 000 ľudí.

Benton Harbor 17. januára (TASR) - Americký výrobca domácich spotrebičov Whirlpool v utorok oznámil, že svoj európsky biznis presunie do novej spoločnosti, v ktorej kontrolný podiel bude vlastniť turecká firma Arcelik. Okrem toho americká spoločnosť predá Arceliku celý svoj biznis na Blízkom východe a v Afrike. Dokončenie celého procesu sa očakáva v 2. polroku tohto roka. Informovala o tom agentúra Reuters.

Whirlpool sa pre tento krok rozhodol po dokončení prehodnocovania svojho biznisu v regióne známom ako EMEA (Európa, Blízky východ a Afrika), s čím začal v apríli minulého roka. Ako dodal, do budúcnosti sa plánuje zamerať na aktíva s vyššou maržou. V rámci regiónu EMEA si však ponechá svoju divíziu KitchenAid.

Viaceré firmy redukujú v poslednom období svoje aktivity na európskom trhu, ktorý zápasí s vysokými nákladmi na energie a so stále slabším tempom rastu. Na druhej strane, tureckí vývozcovia získali konkurenčnú výhodu v dôsledku poklesu kurzu tureckej líry na rekordné minimum.

Čo sa týka Arceliku, turecká firma do nového podniku vloží svoje hlavné aktíva v oblasti bielej techniky, malých domácich spotrebičov a spotrebnej elektroniky. Arcelik bude mať v novej spoločnosti 75-percentný podiel a Whirlpool zvyšných 25 %, dodala americká firma. Očakáva sa, že nový podnik by mal v Európe zamestnávať viac než 20.000 ľudí.