Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

WTO: Clá USA na čínske tovary porušujú medzinárodné obchodné pravidlá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Trojčlenný panel expertov WTO uviedol, že Washington v roku 2018 porušil globálnu reguláciu, keď zaviedol clá na čínske tovary v hodnote 200 miliárd USD (168,18 miliardy eur).

New York 18. septembra (TASR) - Svetová obchodná organizácia (WTO) v utorok (15. 9.) rozhodla, že dodatočné clá, ktoré USA uvalili v roku 2018 na čínske tovary, porušujú medzinárodné obchodné pravidlá.

Trojčlenný panel expertov WTO uviedol, že Washington v roku 2018 porušil globálnu reguláciu, keď zaviedol clá na čínske tovary v hodnote 200 miliárd USD (168,18 miliardy eur). Podľa panelu Washington adekvátne nevysvetlil, prečo boli tieto opatrenia oprávnenou výnimkou.

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa tvrdí, že clá zavedené pred dvomi rokmi sú oprávnené, keďže Čína kradne duševné vlastníctvo a núti firmy z USA k transferu technológií, aby mali prístup na čínsky trh.

"Spojené štáty nesplnili dôkazné bremeno a nepreukázali, že tieto opatrenia majú predbežné oprávnenie," uviedol panel WTO. Podľa panelu clá USA porušili obchodné pravidlá, pretože boli aplikované len na Čínu a boli vyššie než dohodnuté maximum, pričom Washington nevysvetlil, prečo by mali byť oprávnenou výnimkou.

"Správa panelu potvrdzuje, čo Trumpova administratíva hovorí už štyri roky: WTO absolútne nedokáže zastaviť škodlivé čínske technologické praktiky," reagoval na rozhodnutie WTO obchodný predstaviteľ USA Robert Lighthizer. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že Peking podporuje multilaterálne obchodný systém a rešpektuje pravidlá a rozhodnutia WTO a dúfa, že Washington urobí to isté.

Rozhodnutie panelu však nebude mať žiaden bezprostredný vplyv na spomínané clá USA, je totiž len začiatkom procesu, ktorý môže trvať roky, kým WTO schváli odvetné opatrenia, ktoré Čína už aj tak prijala. USA sa proti rozhodnutiu zrejme odvolajú. Problémom je, že apelačný súd, teda odvolací orgán WTO, je od polovice vlaňajšieho decembra nefunkčný. Spojené štáty totiž zablokovali voľbu sudcov. Celkovo 7-členný orgán má tak teraz iba jedno obsadené miesto, pričom na rozhodovanie potrebuje mať minimálne troch sudcov.

(1 EUR = 1,1892 USD)

Do užšieho výberu na post šéfa WTO postúpili tri ženy a dvaja muži


Tri ženy, dve Afričanky a Juhokórejčanka, sa dostali do užšieho výberu piatich kandidátov na post šéfa Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ktorú ešte nikdy neviedla ani žena, ani žiadny Afričan.

Predchádzajúci generálny riaditeľ WTO Roberto Azevedo, brazílsky kariérny diplomat, odišiel z funkcie koncom augusta, o rok skôr, ako mu vypršal mandát.

O jeho post sa uchádzalo osem kandidátov. WTO v piatok zúžila ich počet na päť. Do ďalšieho kola tak postúpili tri ženy: bývalá kenská ministerka zahraničných vecí Amina Mohamedová, bývalá nigérijská ministerka zahraničných vecí a financií Ngozi Okonjo-Iweala a juhokórejská ministerka obchodu Yoo Mjung-hee. Ďalšími kandidátmi sú britský exminister obchodu Liam Fox a Muhammád al-Tuvaidžri zo Saudskej Arábie.

K zúženiu počtu kandidátov došlo po tom, ako WTO v uplynulých dňoch usporiadala konzultácie so všetkými 164 členskými štátmi, aby zistila, kto z pôvodných ôsmich uchádzačov má šancu získať potrebný konsenzus.

Traja kandidáti s najmenšou podporou, Mexičan Jesús Seade Kuri, Moldavčan Tudor Ulianovschi a bývalý egyptský diplomat Abdel Hamid Mamdouh, boli potom zo zoznamu vyradení.

V organizácii neexistuje princíp regionálnej rotácie. Od založenia WTO v roku 1995 však boli jej generálnymi riaditeľmi traja Európania a po jednom zástupcovia Oceánie, Ázie a Južnej Ameriky. Žiadny líder WTO nebol nikdy z Afriky, keďže africké národy doposiaľ nepredložili svojho spoločného kandidáta. Teraz sa však objavili výzvy, aby aj Afričan konečne dostal šancu viesť túto organizáciu.

WTO chce vybrať víťaza do niekoľkých mesiacov. Niektorí sa však obávajú zvýšenej politizácie organizácie, ktorá sa pri prijímaní rozhodnutí spolieha na konsenzus, čo by mohlo hľadanie nového lídra predĺžiť.

WTO pritom zápasí so stagnáciou obchodných rokovaní a snaží sa obmedziť napätie medzi USA a Čínou. Čelí tiež útokom z Washingtonu. USA ochromili odvolací systém riešenia sporov v rámci WTO a hrozia, že z organizácie úplne odídu.

WTO tak bude bez lídra minimálne ešte niekoľko ďalších mesiacov, a to v čase, keď sa snaží pomôcť členom prekonať prudký pád globálnej ekonomiky, ktorý spôsobila pandémia nového koronavírusu.